Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κατακόρυφη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στην Τουρκία αποδεικνύει το μέγεθος της ασφυξίας

Μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών στην Τουρκία λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων, δημιουργεί μια ξεκάθαρει εικόνα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ρευστότητας.

Τα στοιχεία για τις δυσκολίες, τα οποία ελήφθησαν από το Κέντρο Κινδύνων της Τουρκικής Ένωσης Τραπεζών (TBB), αναφέρθηκαν από την Kronos στις 20 Νοεμβρίου.

Οι αριθμοί της TBB έδειξαν ότι η αξία των επιταγών που δεν κατέστη δυνατό να εξαργυρωθούν ανέβηκε στο υψηλό ρεκόρ των 8,1 δισ. τουρκικών λιρών (281,5 εκατ. δολάρια) μόνο τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 100% σε μηνιαία βάση. Και το 10μηνο του 23 σημειώθηκε αύξηση 171% ετησίως στις ακάλυπτες επιταγές, με τη συνδυασμένη αξία να ανέρχεται σε 44 δισ. τουρκικές λίρες (1,53 δισ. δολάρια).

Το σύνολο για ολόκληρο το έτος 2022 ήταν 16,3 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ για ολόκληρο το έτος 2021, ο όγκος ήταν 10,3 δισ. τουρκικές λίρες.

Η αυξανόμενη κρίση με τις ακάλυπτες επιταγές οφείλεται εν μέρει στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκία (TCMB), σύμφωνα με τον οποίο το επιτόκιο πολιτικής αυξήθηκε από 8,5% σε 35% μέσα σε λίγους μήνες. Ο κύκλος οδήγησε τα επιτόκια των εμπορικών δανείων να πλησιάζουν το 60%. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες βρίσκονται σε καθημερινή μάχη για να εξασφαλίσουν πίστωση σε ανεκτά επιτόκια.

Η ζοφερή κατάσταση προσθέτει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες και εταιρείες “ζόμπι” της Τουρκίας που αντιμετωπίζουν την κατάρα των ζόμπι.

Το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας παρέτεινε προσφάτως τα μέτρα “ρυθμιστικής  ανοχής” που ισχύουν για τις εταιρείες “ζόμπι” μέχρι το τέλος του 2024. Η κίνηση επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η επέκταση σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν θα υποχρεωθούν να λαμβάνουν υπόψη τις ζημίες από συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τον υπολογισμό των ζημιών σε ίδια κεφάλαια. Εάν η ζημία μιας εταιρείας ισοδυναμεί με το 50% του κεφαλαίου ή τα 2/3 των τακτικών αποθεματικών, η εταιρεία υποχρεούται από το νόμο να συγκαλέσει γενική συνέλευση εντός ενός έτους που θα ολοκληρωθεί είτε σε εκκαθάριση είτε σε νέα εισφορά κεφαλαίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τουρκική νομοθεσία.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις “ζόμπι” δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία μέχρι το 2025.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Η Τουρκία προσμένει επενδύσεις 10 δισ. δολάρια από την επίσκεψη Ερντογάν στον Κόλπο

admin

Νετανιάχου: “Η Τεχεράνη παραβιάζει όλες τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή κοινότητα”

admin

Επικοινωνία Ερντογάν – Ραϊσί για τη Γάζα

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και δύο ξένους υπηκόους

admin

Threads: Έφτασε τους 70 εκατ. χρήστες η απάντηση της Meta στο Twitter

admin

Η κυβέρνηση καλεί τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο

admin

ΗΠΑ: Νέα βοήθεια άνω του 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

admin

The Times: Ο Πούτιν ξεκίνησε τη “νύχτα των μεγάλων μαχαιριών” στη Ρωσία

admin

Βραζιλία: “Βολές” Λούλα κατά Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

admin