Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και δύο ξένους υπηκόους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:06

Η Χαμάς άρχισε απόψε την παράδοση Ισραηλινών ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την απελευθέρωση επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ, που διευκρίνισαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 12 ομήρους.

“Με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό, 12 όμηροι -εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί και δύο ξένοι υπήκοοι- κατευθύνονται προς το ισραηλινό έδαφος”, ανέφερε η ανακοίνωση των IDF.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Χαμάς παρέδωσε 10 Ισραηλινούς που κρατούνταν όμηροι στον Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα εννέα γυναίκες και ένα παιδί, προσθέτοντας ότι αφέθηκε επίσης ελεύθερος ένας Φιλιππινέζος.  

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ που αναδημοσίευσαν οι The Times of Israel επισυνάπτεται φωτογραφία που δείχνει μια 17χρονη από την Ιερουσαλήμ να απελευθερώνεται από τους άνδρες της Χαμάς. 

#عاجل | بشكل مشترك.. كتائب القسام وسرايا القدس تسلّمان الدفعة الخامسة من الأسرى الصهاينة في قطاع غزة، ضمن اتفاق التهدئة. pic.twitter.com/Qp79A35m23

— وكالة شهاب للأنباء (@ShehabAgency) November 28, 2023

Βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα φέρεται να δείχνει αυτοκινητοπομπή της Χαμάς που μεταφέρει ομήρους προκειμένου να παραδοθούν στη ΔΕΕΣ.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει αργότερα σήμερα 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – αναμένεται η αποφυλάκιση 15 γυναικών και 15 παιδιών.

Δέσμευση Νετανιάχουν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των αυξανόμενων αναφορών από το Κατάρ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων παράτασης της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Μπένι Γκάντζ προχώρησαν σε κάποιες αμφίθυμες δηλώσεις, επισημαίνοντας όμως αμφότεροι ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

“Μέχρι στιγμής έχουμε απελευθερώσει 74 ομήρους – εκ των οποίων 50 παιδιά και γυναίκες περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, όπου πρόσθεσε: “Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε αυτό το πλαίσιο – να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους μας, γυναίκες και παιδιά. Και μετά, όλους ανεξαιρέτως”.

Από τη μεριά του ο Μπένι Γκάντζ, ο οποίος μετέχει και στο πολεμικό συμβούλιο, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι “βρισκόμαστε στο ήμισυ των ημερών κατά τις οποίες προσπαθούμε να επιτύχουμε την επιστροφή όλων των ομήρων, γυναικών και ανδρών που είναι δυνατόν να απελευθερωθούν από την ομηρία. Και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα δυνατά μέσα για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους. Μετά την κατάπαυση του πυρός, η σύγκρουση θα ξαναρχίσει. Όλο το πολεμικό συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

Related posts

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο “επισκέπτης” οργάνωσε το μακελειό – Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς με το αναπηρικό αμαξίδιο

admin

Ουκρανία: Επίθεση ρωσικών drone προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακή υποδομή στο νότο

admin

Η Νορβηγία απαγορεύει την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες από τις 3 Οκτωβρίου

admin

Barclays: Ζημίες 111 εκατ. στερλινών στο δ’ τρίμηνο – Κατώτερα των προσδοκιών τα κέρδη στο σύνολο του 2023

admin

Κίνα: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι η “αυτοκρατορία του ψεύδους”

admin

Κιλιτσντάρογλου στη Wall Street Journal: Διαβεβαιώσεις για στροφή προς τη Δύση

admin

Στόλτενμπεργκ: Ο Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Goolsbee (Fed): Υπαρκτός ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να μείνει πάνω από τον στόχο μας

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα σύμβουλος της Βουλγαρίας για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας

admin