Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιχείρηση «Αμάλθεια» σε κίνηση από Λάρνακα σε Γάζα

Πράσινο φως έχει ανάψει το Τελ Αβίβ στη Λευκωσία για να προχωρήσει η επιχείρηση «Αμάλθεια», δηλαδή η λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι της Λάρνακας στη Γάζα. Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, κυπριακές πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι η αποστολή ξεκινά αυτομάτως μιας και παραμένουν ακόμη σοβαρά πρακτικά θέματα που άπτονται και της ασφάλειάς της. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα που παραμένει, από ό,τι μου λένε, είναι πως επιχειρησιακοί παράγοντες θεωρούν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων που θα προσεγγίζουν τη Γάζα. Πρέπει, δηλαδή, να έχει διασφαλιστεί η ουδέτερη ζώνη. Επίσης αναζητείται τρόπος να διασφαλίζεται ότι το ανθρωπιστικό υλικό θα φτάνει πράγματι εκεί όπου πρέπει, με τη συνεργασία οργανισμών της διεθνούς κοινότητας, ζήτημα που θέτουν και πολλές τρίτες χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν στην «Αμάλθεια».

Διαδικαστικά σε fast track

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έδωσε την τυπική έγκριση που είχε, λίγο ή πολύ, προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν. Θυμίζω μάλιστα ότι είχε επισκεφθεί και το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» μαζί με τις τεχνικές ομάδες των δύο χωρών για να επιβλέψει προσωπικά τον σχεδιασμό της επιχείρησης, ενώ ισραηλινές πηγές τόνιζαν ότι, όχι απλώς την επιθυμούν και τη διευκολύνουν, αλλά θέλουν να πραγματοποιηθεί και γρήγορα κιόλας. Γι’ αυτό κι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Κυπρίων και Ισραηλινών ήταν ότι θα απλοποιήσουν τη διαδικασία εγκαθιστώντας ένα διεθνές κλιμάκιο στο λιμάνι της Λάρνακας που θα ελέγχει επιτόπου το φορτίο των πλοίων με την ανθρωπιστική βοήθεια για να παίρνουν αμέσως το ΟΚ να φύγουν για την ακτογραμμή της Γάζας. Ηδη κάποιες χώρες έχουν δηλώσει επίσημα στις κυπριακές Αρχές τη διαθεσιμότητα πλοίων τους για συμμετοχή στην αποστολή ενώ η Βρετανία έχει ήδη από μέρες στείλει πλοίο με υλικό που βρίσκεται αποθηκευμένο στο λιμάνι.

Ανθρωπιστικό cargo από Αθήνα

Παράλληλα να σας πω ότι χθες έφυγε από την Αθήνα, με μέριμνα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα σημαντικό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, που ταξίδεψε με πολιτικό αεροσκάφος cargo μέσω Οστάνδης (μέσω της EU HAB, της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ) και προσγειώθηκε στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο Ελ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά. Και λέω «σημαντικό φορτίο» διότι το πρόσφεραν οι ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και International Humanitarian Aid Foundation, που έχουν παρουσία στην περιοχή και περιλαμβάνει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υποδοχής ασθενών και βασικής περίθαλψης, μαζί με είδη ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Που είναι απολύτως απαραίτητα καθώς η Γάζα είναι υγειονομικά σχεδόν «νεκρή» αυτή τη στιγμή.

Επιστροφή στον Βορρά

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και πάλι σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι χθες επέστρεψε στην Αθήνα για να παραστεί στη ορκωμοσία του Χάρη Δούκα. Θα επιστρέψει στον Βορρά πάλι σήμερα, για μερικές ώρες, με πολύ δυσάρεστη όμως αφορμή, γιατί θέλει να παραστεί προσωπικά στην εξόδιο ακολουθία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, που θα τελεστεί το μεσημέρι στον Αγιο Δημήτριο.

Πιάνουν δουλειά

Μιας κι ανέφερα και την ορκωμοσία των νέων, να πω ότι χθες, από ό,τι έμαθα, μετά την τελετή, τις χαρές και τα χαμόγελα, η νέα δημοτική Αρχή είπε να πιάσει δουλειά με το «καλημέρα σας». Ή μάλλον, για να το πω σωστά, με το «καλησπέρα». Διότι στις 4 το απόγευμα, μάζεψε τους φρεσκο-ορκισμένους στα κεντρικά γραφεία της μαγευτικής Λιοσίων ο γενικός διευθυντής του Δήμου Αθηναίων, ο δικηγόρος και συνεργάτης του Δούκα, Βασίλης Μπόκος, για το πρώτο μοίρασμα αρμοδιοτήτων. Οπου ακούω ότι προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, αλλαγές και ανακατατάξεις σε όλες σχεδόν τις υπάρχουσες διοικητικές δομές. Καλή αρχή να πούμε και καλό κουράγιο. Θα χρειαστεί.

Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Τέξας κριάρια

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μέσα στις γιορτές, ψιλοκαίγεται, δυστυχώς. Ενώ όμως αυτοί τσακώνονται για οικονομικά και δάνεια, ο Στέφανος Κασσελάκης, αν κρίνουμε από την τελευταία ανάρτηση – βίντεο στα social media του, τα περνάει μέλι στο Τέξας, στο σπίτι του αδελφού του, παρέα με τον σύζυγό του και με τα δύο μικρά (και γλυκύτατα, ομολογουμένως) ανιψάκια του, που τα έβαλε κι αυτά στην κάμερα για να μας πουν ευχές για το νέο έτος. Δεν είδα τη Φάρλι ωστόσο και ανησυχώ. Παρακαλώ στο επόμενο βίντεο να διορθωθεί αυτή η αβλεψία. Κι άσ’ τους, πρόεδρε, τους άλλους εδώ να ψάχνονται.

Related posts

«Αναμνήσεις»: Ο «χαρισματικός» κατά τον Σόιμπλε Τσίπρας και η ευχή που του έδωσε και δεν τελεσφόρησε

admin

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Μετέτρεψε σε επιχειρησιακές αστοχίες ένα πρωτοφανές φιάσκο

admin

Σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του drone η φρεγάτα Υδρα

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι γυναίκες, οι… αιώνιοι έφηβοι και οι χωρίς αντίπαλο

admin

Τρία ραντεβού που κρίνουν το γεωπολιτικό παιχνίδι…

admin

Μαρινάκης για ΜΟΕ: Καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

admin

Ασκηση «Αργώ 2022»: Ελληνες και Γάλλοι κομάντο έκαναν «απόβαση» στη Σκύρο

admin

Ανδρουλάκης: Να ξαναγίνει όργανο των αυτοδιοικητικών η ΚΕΔΕ, όχι του Μητσοτάκη

admin

Αυγενάκης από Θεσσαλία: Εργαζόμαστε για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία

admin