Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γιόχανσον έρχεται τώρα με εύσημα για το Μεταναστευτικό

Τη δεύτερη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου – μετά από αυτήν του Αντονι Μπλίνκεν – αναμένει σήμερα η Αθήνα και συγκεκριμένα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα υποδεχθεί την ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον που καταφτάνει με πλούσια ατζέντα. Η επίτροπος, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, θα συναντήσει συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς για τα θέματα της ατζέντας της, αλλά και περιφερειάρχες που έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε διευρυμένη συζήτηση για το Μεταναστευτικό και όσα προβλέπει η πολιτική συμφωνία για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Δηλαδή αυτά που (επιτέλους) συμφωνήθηκαν μεταξύ των κρατών-μελών τον Δεκέμβριο, μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων. Στο περιθώριο αυτής της σύσκεψης θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το επισημαίνω γιατί έχει τη σημασία του ότι η συνάντηση δεν θα γίνει στο Μαξίμου…

Στο τραπέζι και οι βίζες-εξπρές

Κατά τα λοιπά, μαθαίνω ότι η κυβέρνηση και η Γιόχανσον σχεδιάζουν να αναφερθούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης, όπως π.χ. η πρόσφατη ρύθμιση για τους μετανάστες εργάτες, αλλά και τον υπό σχεδιασμό εκσυγχρονισμό των αποκεντρωμένων υπηρεσιών χορήγησης αδειών εργασίας και παραμονής, που αναμένεται να ψηφιοποιηθούν για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Προεξοφλώ επίσης ότι τη σύσκεψη θα απασχολήσει και η συμφωνία Αθήνας και Αγκυρας για τη βίζα-εξπρές για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά. Οι πληροφορίες μου λένε μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να συζητηθεί η επέκταση του καταλόγου αυτού με ένα ή δυο νησιά ακόμη. Θεωρώ, τέλος, βέβαιο ότι η Γιόχανσον θα ζητήσει ενημέρωση και διαβεβαιώσεις για την πορεία των ερευνών για το ναυάγιο της Πύλου, δεδομένου ότι είχε θέσει η ίδια προσωπικά στην κυβέρνηση το θέμα αυτό.

Ο Μισέλ ετοιμάζεται για την Ευρωβουλή

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως επικεφαλής του βελγικού κεντροδεξιού κόμματος Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR), θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αυτό σημαίνει πως οι «27» θα έχουν πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συνήθως προκειμένου να αποφασίσουν τον ή τη διάδοχό του: Ο Μισέλ έπρεπε να παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα συγκροτηθεί το νέο Σώμα των Επιτρόπων, τώρα όμως αναμένεται να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου, οπότε και θα ορκιστούν οι νέοι ευρωβουλευτές.

Ο εφιάλτης…  Ορμπαν

Το πιθανότερο είναι πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να καταλήξουν στον/στην διάδοχό του στις συνόδους της 17ης Ιουνίου ή της 27ης-28ης Ιουνίου. Έτσι, βέβαια, λιγοστεύει ο χρόνος για τα παζάρια που ακολουθούν τις ευρωεκλογές, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των ευρωπαϊκών πόστων. Η εναλλακτική, ωστόσο, είναι να προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο ούγγρος εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, μιας και η Ουγγαρία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου και για τους επόμενους έξι μήνες την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτό είναι ένα εφιαλτικό – για την Ευρώπη – σενάριο.

Αργεντίνικα διδάγματα

Φίλος της στήλης μού θύμισε χθες μια ιστορία και λέω να σας τη διηγηθώ. Το 2020 στην Αργεντινή έρευνα είχε αποκαλύψει ότι οι μυστικές υπηρεσίες, επί προεδρίας Μαουρίσιο Μάκρι, παρακολουθούσε κόσμο και κοσμάκη, μεταξύ άλλων εκατοντάδες δημοσιογράφους, Αργεντινούς, αλλά και ξένους που είχαν διαπιστευτεί για να καλύψουν συνεδριάσεις στο Μπουένος Αϊρες (G20 κ.λπ.). Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο και οδήγησε στη δικαιοσύνη τον υπεύθυνο, στενό συνεργάτη του Μάκρι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Γκουστάβο Αρίμπας. Τονίζω: Στη δικαιοσύνη.

Ξένοι στην ίδια Πόλη

Ούτε τα Θεοφάνια δεν κατάφεραν να φωτίσουν τη σχέση του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη που βρέθηκαν μαζί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για τη θεία λειτουργία αλλά και στον αγιασμό των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο. Μακριά κι αγαπημένοι ήταν, ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δεξιά άκρη των καθισμάτων, ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αριστερή – ας αποφύγω τον πειρασμό να αναζητήσω τη σημειολογία της πλευράς που διάλεξε ο καθένας.

Διαφορετικό πρόγραμμα

Οι δυο τους (χώρια) συνάντησαν, φυσικά, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά κατά τα λοιπά ακολούθησαν διαφορετικό πρόγραμμα. Ο Κασσελάκης είδε τον δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου και έκανε βόλτες στο Ταξίμ και την Ιστικλάλ βγάζοντας σέλφι. Ενώ ο Ανδρουλάκης ξεναγήθηκε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο κι έκανε γενικώς πιο χαμηλών τόνων ταξίδι, συνοδευόμενος από τη μητέρα του, όπως μας «μαρτύρησε» η ανακοίνωση του Πατριαρχείου (μιας κι ο ίδιος κρατά τα οικογενειακά του μακριά από τη δημοσιότητα).

Related posts

Αλεξανδρούπολη – FSRU: Ανάρτηση στα ελληνικά από τον Σαρλ Μισέλ

admin

Αποχή Βορίδη, ανοχή Μητσοτάκη

admin

Αλλαγή πλάνων για την ελληνική εκπροσώπηση στα Τίρανα

admin

Ελληνοτουρκικά: Ο σεισμός ανοίγει νέο κεφάλαιο

admin

Ιδού η Ρόδος

admin

Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να συνδέει ο υπουργός Άμυνας την αποστρατιωτικοποίηση με το casus belli

admin

Τουρνέ

admin

Σταϊκούρας: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επίδομα θέρμανσης στο πακέτο των μέτρων στήριξης

admin

Ανοίγει διάπλατα η πόρτα και για είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία – Ψηφίζεται το επίμαχο ν/σ για το ΕΣΥ

admin