Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο

Με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από ό,τι περίμενε η αγορά κινήθηκαν τα νέα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας ίσως δείχνει την επιβράδυνση που θέλει να δει η Fed στη μάχη της απέναντι στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ADP τον Οκτώβριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε τον Οκτώβριο 113.000 θέσεις εργασίας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος μεν από τις 89.000 του Σεπτεμβρίου αλλά σημαντικά μικρότερος από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 150.000 νέες θέσεις.

Σχετικά με το ύψος των μισθών, η έκθεση έδειξε ότι ήταν αυξημένοι κατά 5,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι – η μικρότερη ετήσια αύξηση που έχουν εμφανίσει εδώ και δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021.

Ανά κλάδο, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη ηγήθηκαν των νέων θέσεων με 45.000, ενώ 35.000 νέες θέσεις προστέθηκαν σε εμπόριο, μεταφορές και υπηρεσίες κοινής ωφελείας, 21.000 στον χρηματοοικονομικό τομέα και 17.000 στις επιχειρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίες.

Γενικότερα η συντριπτική πλειοψηφία ήταν στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών, με τους παραγωγούς αγαθών να συμβάλλουν με μόλις 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Νέλα Ρίτσαρντσον, για την έκθεση, “κανένας κλάδος δεν κυριάρχησε στις προσλήψεις αυτόν τον μήνα, ενώ φαίνεται να έχουμε αφήσει πίσω και τις μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις μετά την πανδημία”.

“Συνολικά, οι αριθμοί του Οκτωβρίου δείχνουν μια ισορροπημένη εικόνα των θέσεων εργασίας. Και ενώ η αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να είναι επαρκής για να στηρίξει τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες”, πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ADP έρχεται δύο ημέρες πριν την επίσημη έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή τις νέες θέσεις εκτός αγροτικού τομέα αλλά περιλαμβάνει και τις προσλήψεις στο δημόσιο, με τους αναλυτές να περιμένουν ένα αριθμό γύρω στις 170.000.

Related posts

Επίθεση Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικανούς για το “ταβάνι” χρέους: Δημιουργούν τεχνητή κρίση, είναι διχασμένοι

admin

Το OpenAI αποτιμάται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παραμένει “πεπεισμένος” για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όριο χρέους

admin

Μεσανατολικό: Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες σε επίθεση ενόπλων στην Ιερουσαλήμ

admin

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας μείωση των επιτοκίων

admin

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο σήμερα στη Ρωσία

admin

Ρωσία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε η αμερικανίδα πρεσβευτής

admin

Γερμανία: Περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούλιο (Ifo)

admin

Μέρι Ντέιλι (Fed): Πιθανώς ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

admin