Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων έδειξε και ο δείκτης PCE

Την πτωτική τάση του πληθωρισμού επιβεβαίωσε και ο δείκτης που θεωρεί πιο κατατοπιστικό μέτρο η Fed, των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) ο οποίος στο γενικό του επίπεδο διατηρήθηκε αμετάβλητος αλλά στο δομικό όπου εστιάζει η κεντρική τράπεζα επιβράδυνε περισσότερο από όσο περίμενε η αγορά.

Ειδικότερα, ο δείκτης PCE έτρεξε τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και τον Νοέμβριο.

Εξαιρουμένων όμως ευμετάβλητων τιμών κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός PCE επιβράδυνε στο 2,9% ετησίως από το 3,2% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη υποχώρηση στο 3%.

Πρόκειται μάλιστα για το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί ο δείκτης εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2021.

Στη μηνιαία σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εμφάνισε επιτάχυνση αλλά ακριβώς στα ήπια επίπεδα που προέβλεπε η αγορά, κατά 0,2% τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο, μετά από μηνιαία μείωση κατά 0,1% για τον γενικό PCE και μηνιαία αύξηση 0,1% για τον δομικό.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών οι επενδυτές δείχνουν ότι προσδοκούσαν πιθανώς σε μία μεγαλύτερη θετική έκπληξη, με τα futures της Wall Street να κινούνται με οριακές μεταβολές και μικτά πρόσημα.

Παρομοίως, περιορισμένη είναι η κίνηση και στην αγορά ομολόγων με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα και την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να υποχωρεί ελαφρώς στο 4,115%.

Στα άλλα στοιχεία της μέτρηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,5%.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση του ΑΕΠ χτες έδειξε ότι η ανθεκτικότητα των καταναλωτών στο τέταρτο τρίμηνο οδήγησε σε ισχυρή ανάπτυξη 3,3% που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις για 2%.

Related posts

Επίθεση στο Παρίσι: Υπουργός παραδέχτηκε “προφανή αποτυχία” στην “ψυχιατρική” παρακολούθηση του υπόπτου

admin

Ιαπωνία: Σε υψηλό οκταμήνου και σε έδαφος επέκτασης ο μεταποιητικός PMI

admin

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία

admin

Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι οφείλεται σε “οξείες επιπτώσεις” της λήψης κεταμίνης

admin

Ουκρανία: Ο ρωσικός κατάλογος με τους “νεκρούς αιχμαλώτους Ουκρανούς” από τη συντριβή του Il-76 περιλαμβάνει και… ζωντανούς

admin

Estee Lauder: Αύξηση πωλήσεων κατά το γ’ τρίμηνο και αναβάθμιση του outlook

admin

Επαναφέρει το ΕΒΕΠ την πρότασή του για επιβολή “πλαφόν” στους ναύλους διαμετακόμισης

admin

Οι ΥΠΕΞ πολλών αραβικών χωρών καταγγέλλουν την “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drones σε εργοστάσιο χάλυβα της Ρωσίας

admin