Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ισχυρή βουτιά 11,3% στις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο

Σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τον Ιούνιο του 2020 της πανδημίας υποχώρησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια της Fed δείχνουν να πιέζουν όλο και περισσότερο την αγορά.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 11,3% μηνιαίως τον Αύγουστο, στις 1,283 εκατ. από τις 1,452 εκατ. του Ιουλίου και εξαιρετικά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για ήπια υποχώρηση στις 1,44 εκατ.

Οι ενάρξεις μονοκατοικιών, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ανέγερσης κατοικιών, μειώθηκαν κατά 4,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 941.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ζήτηση για νέες κατασκευές ήταν ενισχυμένη λόγω έντονης έλλειψης υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά, με την ανέγερση νέων κτιρίων να αυξάνεται στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους και να “δίνει ζωή” σε μία αγορά που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Ωστόσο, το πρόσφατο άλμα στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, δείχνει να ωθεί τους αγοραστές στο περιθώριο.

Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου κυμαίνεται γύρω στο 7,18%, το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Μάρτιο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Freddie Mac.

Στο ίδιο κλίμα, οι ενάρξεις στεγαστικών έργων με πέντε ή περισσότερες μονάδες σημείωσαν βουτιά 26,3% τον Αύγουστο, στον ετήσιο ρυθμό 334.000 μονάδων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι άδειες για μελλοντική κατασκευή μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 2% τον Αύγουστο, στον ετήσιο ρυθμό των 949.000 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις σε κατοικίες συρρικνώνονται εδώ και εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από όταν έσκασε η φούσκα της στεγαστικής αγοράς οδηγώντας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Related posts

EE: Μειώθηκαν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας για ασθένειες και υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ το 2022

admin

Λονδίνο και Ελσίνκι ανακοίνωσαν την διακοπή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών

admin

ΗΠΑ: Η πρωθυπουργός της Δανίας δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ

admin

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε κατά δύο χιλιόμετρα γύρω από τη Μπαχμούτ

admin

Ναμίμπια: Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρόεδρος Χάγκε Γκέινγκομπ

admin

Βρετανία: Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει “τεχνικό πρόβλημα”

admin

Ρωσία: Καταδικασμένη η προσπάθεια της Δύσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας από τον Παγκόσμιο Νότο

admin

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία

admin

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού

admin