Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εντάθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις και στη χονδρική τον Μάρτιο

Στα χνάρια του δείκτη τιμών καταναλωτή κινήθηκε και ο δείκτης παραγωγού, που επιτάχυνε αισθητά τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με ρυθμό 2,1% ετησίως επιταχύνοντας από το 1,6% του Φεβρουαρίου, αν και η μέτρηση ήταν οριακά χαμηλότερη από τις προβλέψεις της αγοράς για 2,2%.

Την ίδια ώρα, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και θεωρείται πιο κατατοπιστική ένδειξη των υποκείμενων πιέσεων, εμφάνισε επιτάχυνση στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο.

Μία μέτρηση σημαντικά υψηλότερη από το 2% που είχε προηγηθεί αλλά και της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού θα αυξανόταν στο 2,3%.

Ωστόσο, θετικές ενδείξεις ήρθαν από τη μηναία σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου, που έδειξαν υποχώρηση των πιέσεων τόσο σε γενικό όσο και σε υποκείμενο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης εμφάνισε μηνιαία αύξηση 0,2% επιβραδύνοντας σημαντικά από το 0,6% του περασμένου μήνα αλλά και χαμηλότερα της εκτίμησης για αύξηση 0,3%. Παράλληλα, ο δομικός επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για αύξηση 0,2% μετά την μηνιαία αύξηση 0,3% του Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών οι επενδυτές δείχνουν να καλωσορίζουν τις μηνιαίες τάσεις που έδειξαν οι τιμές χονδρικής, με τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street να διαγράφουν άμεσα τις απώλειες έως 0,5% που σημείωναν από το πρωί και να περνάνε σε θετικό έδαφος λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οριακά “πράσινα” τα futures των Dow Jones και S&P 500  και στο 0,3% του Nasdaq.

Μία ήπια τάση αποκλιμάκωσης των πιέσεων δείχνει και η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να υποχωρεί ελαφρώς στο 4,528% και του 2ετούς στο 4,921% μετά την έκθεση των τιμών παραγωγού.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση των τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο, που δημοσιεύθηκε χτες, έδειξε ότι ο γενικός δείκτης επιτάχυνε στο 3,5% ετησίως από το 3,2% έναντι πρόβλεψης για 3,4% και ο δομικός διατηρήθηκε στο 3,8% ενώ η αγορά περίμενε οριακή υποχώρηση στο 3,7%.

Related posts

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στο Σικάγο – Νεκροί δύο έφηβοι

admin

SVB: Συμφωνία για πώληση της SVB Securities

admin

Στουμπ: Η Φινλανδία πρέπει να διαθέτει πραγματική πυρηνική αποτρεπτική ισχύ

admin

Σούνακ: Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω με τίποτα στην Ουκρανία

admin

Γκαμπόν – Πραξικοπηματίας στη Le Monde: “Ο πρόεδρος Μπονγκό συνταξιοδοτείται”

admin

ΗΠΑ: Βουτιά στο δημοσιονομικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

admin

Γαλλία: Υποχώρησε περισσότερο από όσο αναμενόταν ο πληθωρισμός στο 4,5%

admin

Ιράν: Η στιγμή της κατάληψης του ελληνόκτητου τάνκερ St Nikolas από ένοπλους

admin

Pfizer: Έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στο α’ τρίμηνο

admin