Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η στιγμή της κατάληψης του ελληνόκτητου τάνκερ St Nikolas από ένοπλους

Βίντεο από την επιχείρηση κατάληψης του δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων St Nikolas από άνδρες του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα η τηλεόραση του Ιράν.

Η επιχείρηση κατάληψης έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον Κόλπο του Ομάν.

Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι του πολεμικού ναυτικού να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St NIKOLAS, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, βρίσκεται από χθες στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

Το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς οπότε δεν υπάρχει επαφή με το πλήρωμα, ανάμεσά τους και ένας 19χρονος Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, για τον οποίο γίνονται εντατικές ενέργειες για τον επαναπατρισμό του.

Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Αγωνία για τον 19χρονο Έλληνα δόκιμο

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των 19 μελών του πληρώματος.

Ρόλο διαπραγματευτή πρόκειται να αναλάβει αξιωματικός του Λιμενικού που είχε και στο πρόσφατο παρελθόν συναντηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με εκπροσώπους του Ιράν, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση των ελληνικών ή ελληνικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίων “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior”, που είχαν επίσης καταληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου St. Nikolas, συνολικά 20 ναυτικών – ανάμεσά τους 19 Φιλιππινέζοι και ένας 19χρονος Έλληνας, δόκιμος πλοίαρχος.

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Η μητέρα του δόκιμου εξέφρασε την ανησυχία της μιλώντας στην ΕΡΤ: “Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από τη διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου. Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο”.

Related posts

Γαλλία: Συνεχείς οι αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου

admin

Μ. Βρετανία: 616 μετανάστες διέπλευσαν την Κυριακή τη Μάγχη

admin

ΕΕ: Παρατείνεται για έναν χρόνο η εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων χωρίς δασμούς

admin

Politico: Απειλές ή δεσμεύσεις – ποιες θα υλοποιήσει ο Ερντογάν στην τρίτη δεκαετία κυριαρχίας του;

admin

Σλοβακία: O τραπεζίτης Λούντοβιτ Όντορ διορίζεται πρωθυπουργός για να ηγηθεί κυβέρνησης τεχνοκρατών

admin

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την έφεση που είχε υποβάλει για τη νέα του καταδίκη σε 19 χρόνια φυλάκισης

admin

Τους 20.000 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου

admin

Λιβύη – ΥΠΕΣ: Συμφωνία για να εγκαταλείψουν την Τρίπολη οι ένοπλες ομάδες που συγκρούονται

admin

Καναδάς: Παιδί πέθανε από ιλαρά στο Οντάριο, για πρώτη φορά από το 2013

admin