Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έχασαν τις εκτιμήσεις οι θέσεις εργασίας, στο 3,9% αυξήθηκε η ανεργία

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ωστόσο ο ρυθμός επιβράδυνε από τους προηγούμενους μήνες και έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς, αν και παρέμεινε χαμηλή με βάση τα ιστορικά πρότυπα. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 180.000 θέσεις. 

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 297.000 θέσεις, ένα νούμερο που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.  

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,2% τον Οκτώβριο, ενώ από ένα χρόνο νωρίτερα ενισχύθηκαν 4,1%, εμφανίζοντας τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τα μέσα του 2021. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,9% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,8%. 

Τα κρατικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών ότι η αμερικανική αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνει καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αυτή την εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια της – για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση – έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει την επιθετικότερη εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης στην πρόσφατη ιστορία της, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του 2023. 

Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κρατήσει στάση αναμονής τους επόμενους μήνες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η πολιτική της δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη. 

Related posts

Κίνα: Σταθερή ανάπτυξη κατέγραψε ο τομέας των δραστηριοτήτων αποθήκευσης εμπορευμάτων τον Απρίλιο

admin

Υεμένη: 17 αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα

admin

Το Ισραήλ βοήθησε να αποτραπεί ιρανική επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

admin

Πούτιν: “Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συμφωνίας για τα σιτηρά” – Αδιευκρίνιστο αν θα πάει στη σύνοδο των BRICS

admin

Βροχοπτώσεις ενός μήνα μέσα λίγες ώρες – Πέντε νεκροί σε Κωνσταντινούπολη και Σαράντα Εκκλησιές

admin

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω δράση στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Η υπ. Οικογένειας του Ερντογάν κατηγορήθηκε για κατασκοπία και θέτει το “πρόβλημα” της διπλής υπηκοότητας

admin

Ζελένσκι: Ευελπιστεί πως θα διεξαχθεί σύντομα η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος στην Ελβετία

admin

Επίθεση σε δημοσιογράφο της ρωσικής Novaya Gazeta και δικηγόρο στην Τσετσενία

admin