Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «ανοικτές γέφυρες» με τους αγρότες

Συγκλίσεις σε ό,τι αφορά άμεσες παρεμβάσεις όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και αποστάσεις έως διαφωνίες σε άλλα ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος, τα χρονοδιαγράμματα της αποκατάστασης, για τα οποία οι αγρότες επιμένουν ότι δεν πήραν «ουσιαστικές απαντήσεις», καταγράφηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Θεσσαλών στο μπαράζ συσκέψεων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Κάμπο. Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν τελικά τρεις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών αρχικά με τους αιρετούς, τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, 22 δημάρχους από Θεσσαλία και Μαγνησία και προέδρους επιμελητηρίων, στη συνέχεια με 15μελή αντιπροσωπεία αγροτών των θεσσαλικών μπλόκων και έπειτα με τους θεσμικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα.

Τα αμέσως επόμενα ορόσημα διαμορφώθηκαν από συμφωνίες… ανανέωσης του ραντεβού: ο Μητσοτάκης θα ξανασυναντήσει θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ στη Λάρισα συζητά σήμερα ο Κουρέτας με τα στελέχη της ολλανδικής εταιρείας HVA για το masterplan ανασυγκρότησης που μπήκε και χθες στο τραπέζι. Παράλληλα ο Κουρέτας κατέθεσε στην κυβέρνηση τη δική του επιστημονική έρευνα, της Περιφέρειας δηλαδή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία έχει κοινά σημεία με εκείνη των Ολλανδών (διαπλάτυνση ποταμών, μόνιμα αναχώματα, φράγματα κ.ά.).

Η πίεση των αγροτών επανήλθε στο Μαξίμου, δυόμισι εβδομάδες μετά την πολιορκία του Συντάγματος από τα τρακτέρ, με την οποία είχαν κορυφωθεί οι κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση, η οποία αγωνιά να κλείσει ρωγμές ή έστω να καλύψει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος απέναντι σε μια πολυπληθή επαγγελματική ομάδα – και κρίσιμο, προνομιακό ακροατήριο της ΝΔ, όπως φάνηκε στις εθνικές εκλογές –, απαντά με πρόσκληση σε διάλογο διαρκείας και προβολή διάθεσης για μέγιστη συναίνεση, αναγνωρίζοντας ανελλιπώς ως δίκαια κάποια αιτήματα και τονίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια, «στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό», να ικανοποιηθούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεννόησης και αποφυγής νέων διαμαρτυριών είναι ενδεικτική η ταχύτητα με την οποία ο Μητσοτάκης θέλησε ο ίδιος να κλείσει συζητήσεις, προτού γενικευτούν με δημόσιες αντιδράσεις, σχετικά με την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Στην ολλανδική έκθεση καταγράφεται ότι οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας εξαντλούνται από τη χρόνια υπερεκμετάλλευση και συνίσταται μετάβαση σε βάθος χρόνου σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. Για τους Θεσσαλούς ωστόσο το βαμβάκι αποτελεί κόκκινη γραμμή, με χαρακτηριστική τη φράση του Κουρέτα (μέσω ανάρτησής του μία ημέρα πριν από τη συνάντηση) ότι «θα γίνει πόλεμος» εφόσον προκριθεί η εγκατάλειψη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

«Δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα», απάντησε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το ολλανδικό masterplan 400 σελίδων «δεν είναι θέσφατο» αλλά δίνει κατευθύνσεις. Οπως σημείωσε, «δεν έπρεπε να περιμένουμε τον «Daniel» για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις», τονίζοντας μόνο ότι απαιτείται ανάληψη ευθυνών ώστε σε 10-20 χρόνια να μη γίνει μη αναστρέψιμη η ζημιά.

Η αναδιάρθρωση της ΚΑΠ…

Οι «γέφυρες» προς τον αγροτικό κόσμο που επιδιώκει η κυβέρνηση φαίνονται επίσης στο γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ με  προεκλογικό σινιάλο – σε μια ηπιότερη εκδοχή του διλήμματος που έχει διατυπώσει δημόσια (το επανέλαβε ευθέως χθες το βράδυ στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη) «ποιος μπορεί καλύτερα;» να διεκδικήσει λύσεις στις Βρυξέλλες. «Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και στους Σοσιαλιστές», σχολίασε από το Μαξίμου για την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης.

…και οι πιέσεις των αγροτών

Ταυτόχρονα πάντως οι αγρότες πιέζουν για πλήρεις και γρήγορες αποζημιώσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ειδικά για τις παρακάρλιες περιοχές και μείωση του κόστους παραγωγής. «Δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις», ήταν η πρώτη αντίδραση του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζου Μαρούδα. «Να καταλήξουμε», έλεγε νωρίτερα ο Μητσοτάκης, «σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση» και μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε ότι τρέχουν οι τεχνικές συζητήσεις για μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025.

Related posts

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

admin

Ινδικός διάδρομος μέσω Θράκης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιγμα στο Κέντρο με δύο μορφές

admin

Από το «αποσύρετε την» στο «καταψηφίζω» – Παρών ο Σαμαράς στη Βουλή για το «όχι» στην τροπολογία

admin

Το πρώτο τεστ δεν βγήκε, το μέτωπο όμως είναι εδώ

admin

Από τους ανοικτούς διαύλους στις σχέσεις εμπιστοσύνης

admin

Πολυτεχνείο – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή»

admin

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

admin

Ανδρουλάκης: Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών

admin