Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή και στο κατηγορητήριο για τη Σύμβαση 717

Την υπόθεση της μη ολοκλήρωσης της Σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο, τη συνάφειά της με το δυστύχημα των Τεμπών και την άσκηση δίωξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επανέφεραν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι δεν υφίσταται κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ευρωπαία Εισαγγελέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη κατηγορητήριο με πράξεις και παραλείψεις του Κώστα Καραμανλή συνδεόμενες με τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ζητώντας από την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Κυβερνητικές πηγές αντέδρασαν κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη πλευρά του, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της διαρροής των μονταρισμένων ηχητικών από το σύστημα του ΟΣΕ. Εξερχόμενος, όμως, από τον Αρειο Πάγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέπεμψε κι αυτός στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία, όπως υπογράμμισε, «τους κατηγορεί για διαφθορά, όσον αφορά τη Σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, που αν υπήρχε στην ώρα της τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ».

Οι επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κορυφώθηκαν κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, όπου την κατηγόρησε ευθέως ότι «έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της». Μια επίθεση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πέρασε απαρατήρητη στην έδρα της EPPO στο Λουξεμβούργο ούτε και στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα έχει εισαχθεί προς συζήτηση σε συναρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σχέδιο

Επισημαίνεται ότι το καλοκαίρι του 2023 η EPPO αποτύπωσε σχέδιο κατηγορητηρίου για τη Σύμβαση 717 που φέρει την υπογραφή της ελληνίδας εντεταλμένης εισαγγελέως της, Πόπης Παπανδρέου, με βάση το οποίο έχουν ασκηθεί διώξεις εις βάρος 23 προσώπων. Ωστόσο, το σκέλος που αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή διαβιβάστηκε στις 29 Ιουνίου στη Βουλή, χωρίς να κινηθεί ποτέ η ενεργοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών, παρότι φέρονται ύποπτοι τέλεσης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Το πόρισμα καταλήγει, επίσης, στο συμπέρασμα πως «εάν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 θα είχε αποφευχθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Είχε επίσης προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή της εισαγγελέως στις εθνικές Αρχές, στην οποία επεσήμαινε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας «έχουν προκύψει υποψίες για ποινικά αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης», ζητώντας να προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες. Με βάση το ίδιο πόρισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει τον Νοέμβριο του 2023 αιτήματα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους δύο πρώην υπουργούς. Ούτε αυτή η προσπάθεια ενεργοποίησης του άρθρου 86 απέδωσε, ωστόσο, καθώς απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, που στήριξε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάπως έτσι το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έμεινε στα συρτάρια της Βουλής.

Τα παραπάνω γεγονότα οδήγησαν την επικεφαλής της EPPO Λάουρα Κοβέσι να σχολιάσει δημόσια πως «μας μπλοκάρουν από το να κάνουμε έρευνα», αναφερόμενη στην ύπαρξη της συνταγματικής πρόβλεψης για την ποινική ευθύνη των υπουργών, δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη και ενώσεις δικαστικών λειτουργών.

Related posts

Αρβανίτης: Είμαι ο ηγέτης της παγκόσμιας Αριστεράς αν μπορώ να ελέγξω 328 ευρωβουλευτές

admin

Μητσοτάκης: Διπλό μήνυμα στον Ερντογάν από την Πράγα

admin

Ο Πύρρος στο Μαξίμου

admin

Πρόβλημα

admin

Η κερκόπορτα της επιστολικής ψήφου

admin

Πόλεμος και για το «σκοτεινό Διαδίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Δέκα χρόνια Παύλος Φύσσας: Τι (δεν) διδαχθήκαμε

admin

Δημήτρης Παπαστεργίου: Στόχος είναι να προχωρήσει το Κτηματολόγιο

admin

ΣΥΡΙΖΑ και ευρωλίστα: Πέντε θέσεις διαλέγει ο Κασσελάκης, ακολουθούν οι προκριματικές

admin