Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επιβράδυνση, αλλά όχι απότομη προσγείωση, βλέπει για την παγκόσμια ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδύνει το επόμενο έτος, αλλά ο κίνδυνος μιας απότομης προσγείωσης έχει υποχωρήσει παρά τα υψηλά επίπεδα του χρέους και την αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτόκια, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα. 

Ειδικότερα, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει από το 2,9% φέτος στο 2,7% το 2024 για να ενισχυθεί και πάλι το 2025 στο 3,0%, αναφέρει ο Οργανισμός στο Οικονομικό Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Αν και ο κίνδυνος μιας απότομης προσγείωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ και αλλού έχει υποχωρήσει, ο Οργανισμός σημειώνει ότι ο κίνδυνος της ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της αδύναμης στεγαστικής αγοράς και ενώ οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν αυξημένες και η πιστωτική επέκταση αδύναμη. 

Για τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός περιμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης από 2,4% φέτος στο 1,5% το επόμενο έτος και ενίσχυση πάλι στο 1,7% το 2025. Στην προηγούμενη πρόβλεψη του ο Οργανισμός τοποθετούσε την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2,2% το 2023 και στο 1,3% το 2024.

Για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ περιμένει επιβράδυνση από ανάπτυξη 5,2% αυτό το έτος στο 4,7% το 2024  και 4,2% το 2025. 

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί, από 0,6% το 2023 στο 0,9% το 2024 και 1,1% το 2025, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, να καταγράφει ανάπτυξη 0,6% το 2024 και 1,2% το 2025. 

Για την Ιαπωνία τέλος αναμένεται επιβράδυνση από 1,7% φέτος στο 1,0% το 2024, με την οικονομία να ανεβάζει πάλι ταχύτητα το 2025 καταγράφοντας ανάπτυξη 1,2%.

- ΟΟΣΑ

Related posts

Κίνα: Κατολίσθηση θάβει σχεδόν 50 χωρικούς

admin

Κρίση στην Αϊτή: Το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης αναλαμβάνει την εξουσία

admin

Βρετανία και Microsoft εργάζονται από κοινού για το μεγάλο πλήγμα από Κινέζους χάκερ κατά ΗΠΑ

admin

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη

admin

ΗΠΑ: Η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έπληξε αποθέματα πυρομαχικών οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν

admin

Ζελένσκι: Οι “τρεις νίκες” που χρειάζεται η Ουκρανία στο διεθνές μέτωπο

admin

Ο Μπάιντεν προσφεύγει στον Σι Τζινπίνγκ

admin

Φινλανδία και Εσθονία κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει μεταναστευτική κρίση

admin

Ο Λούλα ευελπιστεί σε αμερικανικές επενδύσεις στη Βραζιλία για να δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση

admin