Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική εμπλοκή σε τρία μέτωπα

Με τη διεθνή κοινότητα να κρατάει την ανάσα της για το ποια μπορεί να είναι η απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν και πού μπορεί αυτή να οδηγήσει, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς διαθέτει όχι μία αλλά τρεις μάχιμες μονάδες της στην περιοχή των συγκρούσεων και μέσω της μιας εμπλέκεται και το Στρατηγείο της Λάρισας το οποίο είναι η καρδιά και κυρίως το μυαλό της επιχείρησης της ΕΕ «Ασπίδες». Πρόκειται φυσικά για τη φρεγάτα «Υδρα» που επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», και το Στρατηγείο που αναφέραμε, τη φρεγάτα «Σπέτσες» που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL και τη συστοιχία των αντιαεροπορικών αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ υπάρχει συνεχής εκτίμηση της κατάστασης με βάση ροή πληροφοριών τόσο από τους συμμάχους όσο και από τα στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παραθέσαμε, αλλά και από τους στρατιωτικούς ακολούθους στις ελληνικές πρεσβείες της περιοχής.

Επιχείρηση «Ασπίδες»

Η φρεγάτα «Υδρα», της οποίας η περιοχή επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά Μπάαμπ Αλ Μαντάμπ και τα Στενά του Ορμούζ, όπως και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων που περνάνε από αυτά τα σημεία από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που εκτοξεύουν πυραύλους και drones από τα εδάφη της Υεμένης τα οποία ελέγχουν.

Πρόκειται για «αντιπροσώπους» του Ιράν καθώς το καθεστώς της Τεχεράνης είναι αυτό που τους προμηθεύει τα όπλα και τα κεφάλαια με «αποστολή» να «παρενοχλούν» την Σαουδική Αραβία. Είναι επίσημα γνωστοί ως «Ανσάρ Αλλάχ», ή «παρτιζάνοι του Θεού» και το 2019 και το 2020 είχαν επιτεθεί με βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά του Ριάντ και πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας.

Υπό αυτή την έννοια η φρεγάτα «Υδρα» και το Στρατηγείο της Λάρισας τοποθετούν την Ελλάδα στις χώρες που στέκονται απέναντι στους «εκπροσώπους» του Ιράν στην περιοχή, τους Χούθι.

Η συστοιχία των Patriot στο Ριάντ

Μιας και αναφέραμε τη Σαουδική Αραβία και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους πληρεξούσιους του Ιράν, Χούθι, η δεύτερη ελληνική μονάδα στην περιοχή είναι η συστοιχία ή ακριβέστερα τμήμα συστοιχίας αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot.

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν το Ριάντ δέχτηκε την επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας, ζήτησε από διάφορες σύμμαχες χώρες τη συνδρομή τους. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε μεταβεί στο Ριάντ για τη σχετική συμφωνία που προέβλεπε τη μετάβαση της ελληνικής μονάδας προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα απόκρουσης των επιθέσεων. Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίστηκε από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τις συζητήσεις που έγιναν αυτό καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Khalid bin Salman, στο Ριάντ, την ανανέωση της παραμονής των ελληνικών Patriot στην περιοχή για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το τέλος δηλαδή του 2024. Αμέσως αμέσως δηλαδή μιλάμε για δύο μονάδες που συμμετέχουν σε αποστολές που ως «αντίπαλος» είναι οι αντάρτες Χούθι, οι αντιπρόσωποι του Ιράν.

Περιπολία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου

Η τρίτη μονάδα στη φλεγόμενη περιοχή είναι η φρεγάτα «Σπέτσες» που περιπολεί στα ανοιχτά μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL.

Τα γεγονότα του 1978 και οι εκατέρωθεν των συνόρων με το Ισραήλ επιθέσεις οδήγησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας στην υιοθέτηση των Αποφάσεων 425 και 426/1978 και στη σύσταση της UNIFIL. Στην UNIFIL συμμετέχουν 43 χώρες με διάθεση 10.500 στελεχών. Η Ελλάδα συμμετέχει στη Maritime Task Force, το ναυτικό σκέλος της UNIFIL, με μία φρεγάτα ανελλιπώς από το 2006.

Οπως γίνεται αντιληπτό, μέσω των μονάδων που έχει στείλει η Ελλάδα στην περιοχή, που ταλανίζεται από τη σύγκρουση του Ιράν και των αντιπροσώπων του από τη μία και το Ισραήλ και τους συμμάχους του από την άλλη, έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ και απέναντι στο Ιράν και τους δικούς του συμμάχους, εντασσόμενη ξεκάθαρα στον έναν από τους δύο άξονες που πλέον δείχνουν σε διάφορα μέτωπα ανά την υφήλιο τους… κυνόδοντές τους ο ένας στον άλλο.

Related posts

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Δείτε live

admin

Debate: Πότε και πώς θα διεξαχθεί – Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων

admin

«Μύλος» το πολιτικό σκηνικό: Ο χαμός στην Κεντροαριστερά, η σφαγή στα δεξιά της ΝΔ, οι φήμες για νέα κόμματα

admin

Οικονόμου για τις τουρκικές απειλές: «Είμαστε έτοιμοι για όλα»

admin

Διαγκωνισμοί και… κατήχηση στα δεξιά της Δεξιάς

admin

Αναδίπλωση: «Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

admin

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα και οι αλλαγές στο πρόγραμμα

admin

Ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη

admin

Παππάς κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη

admin