Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μίνι λίφτινγκ στο νομοσχέδιο – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο νόμου για το τεκμαρτό εισόδημα στους

ελεύθερους επαγγελματίες

θα επιφέρει η ηγεσία του

υπουργείου Οικονομικών

ως το τέλος Νοεμβρίου και προτού εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, με στόχο να αμβλύνει προβλήματα, να το καταστήσει πιο δίκαιο για τη μεσαία τάξη και να συμβάλει στην εξυγίανση της αγοράς και στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο για τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες θα προχωρήσει και «θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ριζικό λίφτινγκ σε ακανθώδεις διατάξεις του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Κι ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησης στις πιέσεις, μελετούν και επεξεργάζονται αιτήματα για αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ώστε να απλωθούν τα χρήσιμα μέτρα και οι διατάξεις τις οποίες περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα και να αμβλυνθούν ή αφαιρεθούν προβληματικά κριτήρια.

Ζητείται χρυσή τομή

Κόκκινη γραμμή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν τις ανατροπές που θα αλλοιώνουν ή θα ακυρώνουν τη βασική φιλοσοφία του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο επιβάλλεται στους αυτοαπασχολούμενος που δηλώνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που εστιάζεται πιθανή παρέμβαση είναι στη μείωση των συντελεστών για τον υπολογισμό με βάση τα έτη λειτουργίας μιας ατομικής επιχείρησης (τριετίες), αλλά και για τον υπολογισμό του κριτηρίου του τζίρου που πολλαπλασιάζει το τεκμαρτό εισόδημα μπαίνουν «κόφτες» (χαμηλότερα πλαφόν) οι οποίοι μετριάζουν την επιβάρυνση ή και εξαιρούν πλήρως ολόκληρους κλάδους επαγγελμάτων με μικρούς τζίρους (π.χ. τους κουρείς).

Αλλαγές επίκεινται και στο κριτήριο των μισθών για όσους απασχολούν υπαλλήλους, καθώς και στη λίστα με τις εξαιρέσεις που θα γίνονται δεκτές και θα απαλλάσσουν τον επαγγελματία από το τεκμαρτό εισόδημα αν υποβάλει ένσταση. Ενώ προωθείται και μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση για ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να μη χρεώνονται διπλάσιο τεκμήριο.

Αν και συζητείται ως λύση, πολύ-πολύ δύσκολα θα γινόταν δεκτό να προσμετρώνται και ενοίκια, μερίσματα ή εισοδήματα του άλλου συζύγου κ.λπ. για κάλυψη του τεκμηρίου των επαγγελματιών. Εξίσου δύσκολα θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές ή μειώσεις για επαγγελματίες άνω των 65 που εργάζονται ίσα-ίσα για να έχουν περίθαλψη ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πριν και μετά τη σύνταξη.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμεραΜόνιμα χαμηλός ο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίεςΒίντεο: 27χρονη ράπερ σκότωσε τον μάνατζέρ της στη μέση του δρόμου – Υποστηρίζει ότι ήταν αυτοάμυναΠοιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής που φέρνει θεραπεία σοκ και… αλυσοπρίονο στην οικονομία

Related posts

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς επηρεάζει τις συναλλαγές με την εφορία

admin

Βύρων Νικολαϊδης: Το νέο deal της Peoplecert με φόντο το ΑΙ και το όραμα για τους Ρωμιούς της Πόλης

admin

Παρατάσεις σε φορο – προθεσμίες λόγω πανδημίας

admin

Black Friday 2022: Αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή – Προσφορές έως 60% σε 1 εκατομμύριο προϊόντα

admin

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα τα πρόστιμα σε πρατήρια καύσιμων για αισχροκέρδεια

admin

«Κόκκινα» δάνεια €90 δισ. σε τράπεζες και funds – Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό και τα αιτήματα των servicers

admin

ΕΚΤ: Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στην Τράπεζα θεωρούν πως η Λαγκάρντ δεν είναι κατάλληλη για πρόεδρος

admin

Νέο έργο για την Netcompany-Intrasoft από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

ΑΑΔΕ – Μύκονος: Φοροδιαφυγή με 200 πολυτελείς βίλες μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

admin