Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για Ιράν/Ισραήλ: Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση – Τα βλέμματα στο ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ανταλλάζουν αιχμές για την εθνική ασφάλεια, εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, οι παγκόσμιοι ηγέτες από τη μεριά τους καλούν Ισραήλ και Ιράν σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του “έχουν μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαπίντ, κατηγορώντας τους ότι καταστρέφουν την ισραηλινή αποτροπή. Ο Λαπίντ ανέφερε ότι τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί του Ισραήλ “μυρίζουν την  αδυναμία” από τη σημερινή κυβέρνηση. “Ήμουν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, σε συναντήσεις με ολόκληρη την κυβέρνηση. Είναι σοκαρισμένοι από αυτή την κυβέρνηση: από την έλλειψη ευθύνης, από την έλλειψη επαγγελματισμού, από την κακοδιαχείριση”, σημείωσε. Ο Λαπίντ ισχυρίζεται ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί στη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν έχει ανταποκριθεί. “Το μόνο που έχει απομείνει από τον κ. Ασφάλεια” είναι “ερείπια από το Be’eri μέχρι το Kiryat Shmona, βία από Εβραίους τρομοκράτες που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, και πλήρης απώλεια της ισραηλινής αποτροπής”, σημείωσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Λαπίντ, το κυβερνών κόμμα Likud τον κατηγόρησε για υποκρισία και τον επέκρινε επειδή πέρασε το Σαββατοκύριακο στο εξωτερικό, ενώ το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από το Ιράν. “Ο Λαπίντ, ο οποίος υπέγραψε μια επαίσχυντη συμφωνία παράδοσης με τη Χεζμπολάχ και προτίμησε να μείνει στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα, ενώ το Ισραήλ δεχόταν επίθεση, δεν είναι ο άνθρωπος που πρέπει να κηρύττει”, ανέφερε το Likud σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με τους Times Of Israel, αναφερόμενο σε μια ναυτιλιακή συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με το Λίβανο που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Λαπίντ το 2022. Σημειώνεται ότι ο Λαπίντ βρισκόταν στις ΗΠΑ την ώρα της αιφνιδιαστικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου, αφού είχε συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Likud σημείωσε ότι ο Νετανιάχου “αναγνώρισε την ιρανική απειλή πριν από δεκαετίες και έκτοτε ηγείται της παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον της”.

Διεθνείς εκκλήσεις αυτοσυγκράτηση

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν. “Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να “χτυπήσει το Ισραήλ” από το έδαφός της, προκάλεσε “βαθιά ρήξη”. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μακρόν, η Γαλλία πραγματοποίησε “αναχαιτίσεις” ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Η “αμυντική νίκη” απέναντι στο Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί με διπλωματικά μέσα και όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. “Το Ισραήλ κέρδισε αμυντικά χάρη στην ισχυρή αεροπορική άμυνά του και στις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και αραβικών χωρών”, δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. “Τώρα πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή”, είπε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε πως μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν χθες, Κυριακή, και τον προειδοποίησε σαφώς εναντίον περαιτέρω κλιμάκωσης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε από τη μεριά του το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα. “Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, ‘έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό’ και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα”, είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News, και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: “Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε”, είπε ο Κάμερον καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ιράν προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε “Έντιμη Υπόσχεση”, εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο οποίος αποδίδεται στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο το τελευταίο να έχει αναλάβει ευθύνη.

“Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο”, είπε νωρίτερα στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. “Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. “Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή”, είπε. Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε “σοβαρή κλιμάκωση” και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το “απαραβίαστο” των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε στο μεταξύ ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται “στο χείλος του γκρεμού” και κάλεσε σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. “Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν”, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero. “Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα”. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι περίμενε μια απάντηση από το Ισραήλ στην πρωτοφανή αεροπορική επίθεση του Ιράν, αλλά ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα από το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση” και να αποφύγουν κάθε νέα “κλιμάκωση” μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε απάντηση στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. “Ανησυχούμε εξαιρετικά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Ζητάμε από όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”, πρόσθεσε. “Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (…) Υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικές με διπλωματικές μεθόδους”, υπογράμμισε ο Πεσκόφ. Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή επίθεση εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση για το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα εναντίον του συγκροτήματος όπου στεγάζεται η ιρανική πρεσβεία και το προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Η Ρωσία έχει αποφύγει να επικρίνει δημοσίως το Ιράν, σύμμαχό της, για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Related posts

Αίγυπτος: Φωτιά κατέκαψε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Ισμαηλία

admin

Απόφαση – σταθμός της ΕΕ: Υιοθέτησε το πρώτο ρυθμιστικό πλαίσιο για εταιρείες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

admin

Μαρόκο: Στους 2.500 οι νεκροί από το σεισμό μέχρι στιγμής

admin

Κίνα: Βελτιώθηκαν τον Αύγουστο βιομηχανική παραγωγή και κατανάλωση

admin

Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιντεόν Σαάρ

admin

Alphabet: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα $2 τρισ.

admin

Σύμπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στον Δνείπερο μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία και μετά… ακύρωσαν τα τηλεγραφήματα

admin

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε ανοδικά η παραγωγικότητα του γ’ τριμήνου – Σε υψηλό τριών μηνών το εμπορικό έλλειμμα

admin

Το Ισραήλ βομβάρδισε το μεγαλύτερο συγκρότημα κατοικιών στη Ράφα

admin