Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα

Πλησιάζει η ώρα για την υλοποίηση της  διασύνδεσης

των ταμειακών μηχανών με τα POS

, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο ενεργά POS. Ενεργό POS νοείται αυτό που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Το περιθώριο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις ή επικαιροποίηση των POS που έχουν λήγει σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE – Μητρώο & Επικοινωνία – Στοιχεία Επιχείρησης, μπορούν, όπου απαιτείται, να διορθώσουν και να επικαιροποιήσουν την εικόνα των ενεργών POS, που διέθεταν στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας τα POS, που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία, τα οποία έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

H διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Η ημερομηνία αυτή αφορά σε πρώτη φάση τις 500.000 περίπου επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να έχουν ταμειακή μηχανή.

Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με την αναβάθμιση των POS.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος με το νέο σύστημα
1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε online έγκριση ή offline έγκριση ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Τέλος, να αναφερθεί ότι με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «προσεχώς, σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα επανεκκινήσουν τα προγράμματα ενισχύσεων για απόκτηση ή αντικατάσταση POS παλαιών φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. και θα εμπλουτιστούν με τις νέες τεχνολογικές λύσεις που καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ».

Ειδήσεις σήμερα:Δεν άντεχα να τη βλέπω άρρωστη, είπε ο πατέρας που έπνιξε την κόρη του στη ΘεσσαλονίκηΣυναντήθηκαν οι ηγέτες της Χεζμπολάχ, της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς – Τι συζήτησαν

Θεσσαλονίκη: Ο αδερφός βρήκε νεκρή την 42χρονη – Με ψαροντούφεκο προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο πατέρας της

Related posts

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση και ποιοι όχι – Δείτε βίντεο

admin

Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

admin

Συντάξεις Σεπτεμβρίου – Πληρωμές: Ποιοι θα δουν σήμερα χρήματα στους λογαριασμούς τους

admin

«Παγίδα» ΕΝΦΙΑ με τη διασύνδεση κτηματολογίου και Ε9

admin

Εξοικονομώ 2021 – exoikonomo2021.gov.gr: Πότε λήγει η προθεσμία αιτήσεων

admin

Στο 15,2% το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών στην Ελλάδα

admin

Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς

admin

Παπαθανάσης στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν είναι στη σκέψη μας να γίνει «φυσαρμόνικα» η οικονομία

admin

Έως αύριο αποφασίζει ο Πρωθυπουργός για το νέο κατώτατο μισθό – Αύξηση από 1η Απριλίου

admin