Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η εξειδίκευση των μέτρων για την καταπολέμηση της

φοροδιαφυγής

. Πρόκειται για τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα η ανάλυση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, πραγματοποιείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη. Στη συνέντευξη συμμετέχει στη και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.


«Θέλω για λίγο να εμβαθύνω για το νέο σύστημα δίκαιης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», είπε ο κ. Χατζηδάκης, πριν δώσει τον λόγο στους Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Πιτσιλή.

«Γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε.

«Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμοίβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε ακόμη.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ, πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

«Δίνεται έτσι κίνητρο να δηλώνονται τα ακριβή ποσά. Οι συνεπέστεροι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα, διότι θα πληρώνουν μικρότερο τέλος επιτηδεύματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

  1. Πρώτος άξονας είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.
  2. Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές.
  3. Ο τρίτος είναι πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
  4. Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  5. Και πέμπτος άξονας ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Πρόκειται για την:

Related posts

Επίδομα θέρμανσης – Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγουν οι πλατφόρμες

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Αντίστροφη μέτρηση για τα χαμηλότοκα δάνεια – Οι δικαιούχοι

admin

Άκης Σκέρτσος: Γιατί η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε δίκαιη ως λύση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα προσπάθεια για τις 1.300 μονάδες

admin

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ενώ η λίρα καταρρέει

admin

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Εντός Οκτωβρίου ο β’ κύκλος χρηματοδοτήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ

admin

Πόθεν έσχες: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας – Οι υπόχρεοι

admin

Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2020

admin

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Στο σφυρί το σπίτι του στην… οδό Τύχης της Γλυφάδας (pics)

admin