Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις σε Δ. Όχθη και Ιορδανία για τη Γάζα

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να υποστηρίξουν τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, με ορισμένους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Χαμάς αλλά και άλλων παλαιστινιακών κινημάτων, φωνάζοντας “Απελευθερώστε τη Γάζα!” ή ακόμη “Ο κόσμος θέλει τις ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ”, της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Για τον χειρουργό Μαμντούχ Ακέρ, ο πόλεμος αυτός διεξάγεται “εναντίον όλων των Παλαιστινίων, όχι μόνο εναντίον της Χαμάς”.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Δυτική Όχθη, δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας απ΄όπου εκδιώχθηκε το 2007 από τη Χαμάς, έπειτα από μερικές ημέρες αδελφοκτόνας ένοπλης αντιπαράθεσης.

Τουλάχιστον 7.300 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων τουλάχιστον 3.000 ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει το Ισραήλ σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου, την πιο φονική επίθεση στην ιστορία στο έδαφος του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές, εκ των οποίων μια μεγάλη πλειονότητα ήταν άμαχοι που σκοτώθηκαν από κομάντο της Χαμάς την ημέρα της επίθεσης.

Πολλοί άνθρωποι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, εκτιμώντας πως η κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα των γαλλικών για τον πόλεμο είναι “μεροληπτική”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο μοναδικός αρχηγός κράτους που πήγε στη Ραμάλα για να συναντήσει τον πρόεδρο Αμπάς, επικρίθηκε ιδιαίτερα από τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμάν για να διεκδικήσουν την ανάκληση της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην Ιορδανία και το Ισραήλ και κατήγγειλαν τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Η διαδήλωση ξεκίνησε μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος Χουσεϊνί, στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Όχι στη συμφωνία του Ουάντι Άραμπα [η συμφωνία ειρήνης Ισραήλ-Ιορδανίας που υπογράφτηκε το 1994], Όχι στις αμερικανικές βάσεις”, ήταν το σύνθημα σε ένα πανό.

“Η αντίσταση είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση”, ήταν ένα άλλο, ενώ πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές και ιορδανικές σημαίες.

“Η Ουάντι Άραμπα δεν είναι ειρήνη, η Ουάντι Άραμπα είναι παράδοση”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με το σύνθημα “Συνεργοί στο έγκλημα”.

Στη Ζάρκα, περίπου 20 χλμ. από την πρωτεύουσα, περίπου 2.000 άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδήλωση και εκατοντάδες άλλοι κατέβηκαν στους δρόμους στη Μαλφράκ, την Ταφίλα ή ακόμη την Άκαμπα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ιορδανοί κινητοποιούνται σχεδόν καθημερινά σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Related posts

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 14 τραυματίες από πυροβολισμούς στην παρέλαση των νικητών του Super Bowl στο Κάνσας

admin

Γερμανία: Το διακύβευμα των αυριανών εκλογών στη Βαυαρία και στην Έσση

admin

Φινλανδία: Προβάδισμα του κεντροδεξιού Στουμπ στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

admin

Η Γαλλία προσπαθεί να πείσει τον Μασκ να κατασκευάσει το επόμενο Gigafactory της Tesla στη χώρα

admin

Τουρκία: Διπλωματική εξόρμηση Ερντογάν μετά τις εκλογές και τη γιορτή του Ραμαζανίου

admin

Πάτησε το κουμπί της παύσης η ΕΚΤ – Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

admin

Βρετανία: Η αστυνομία της Β. Ιρλανδίας κατέσχεσε όπλα και πυρομαχικά – Αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση, 16 τραυματίες

admin

Βαλένθια: Από ηλεκτρική συσκευή ξεκίνησε η πυρκαγιά στην πολυκατοικία όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι

admin

Συμφωνία Μελόνι και Ράμα για την εγκατάσταση μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία – Έντονες αντιδράσεις

admin