Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη διαδοχική πτώση στο Χρηματιστήριο – «Πισωγύρισμα» για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Στην κατοχύρωση ενός μικρού μέρους των πρόσφατων κερδών προχώρησαν για δεύτερη διαδοχική μέρα οι επενδυτές στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, κρατώντας ωστόσο κοντινή απόσταση από τα ρεκόρ. Ο 

Γενικός Δείκτης

έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, αλλά διατηρήθηκε πάνω από τις 1.390 μονάδες ακόμη και στα χαμηλά ημέρας.


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (12/2) οι διακυμάνσεις ήταν ήπιες έως τις 2 το μεσημέρι και οι εναλλαγές προσήμων συνεχείς. Στη συνέχεια η τάση έγινε ξεκάθαρα πτωτική, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται των απωλειών και με τον τίτλο του

Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

(ΔΑΑ) να κάνει «πισωγύρισμα» κάτω από τα 9 ευρώ. Ισχυρή ήταν η πτώση και για τίτλους που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν.





Ακόμη και μετά τη σημερινή πτώση, οι traders έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα υψηλά 13ετίας, αλλά και τη δυνατότητα να ρευστοποιούν χωρίς να είναι ισχυρός ο αρνητικός αντίκτυπος σε μακροπρόθεσμη βάση. Κι αυτό διότι το Χ.Α. καταγράφει ένα ράλι άνω του 7% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το οποίο προστίθεται στο σχεδόν 40% του 2023. Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), με μία από τις μεγαλύτερες IPOs των τελευταίων δύο δεκαετιών, λειτουργεί ως «αιμοδότης» φρέσκου χρήματος, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάνω από τα 97 δισ. ευρώ μετά το 2009.





Το τρέχον υψηλό έτους των 1.404 μονάδων (κλείσιμο 8ης Φεβρουαρίου) φαίνεται εύκολα προσεγγίσιμο, ενώ οι επόμενες τιμές που «κυνηγά» η αγορά βρίσκονται 153 μήνες πίσω. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις 1.412,84 μονάδες (3 Μαΐου 2011) και τις 1.429,12 μονάδες (2 Μαΐου 2011).


Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 6,93 μονάδες ή 0,49% και έκλεισε στις 1.394,08 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 1.390,45 (χαμηλό ημέρας) και των 1.407,25 μονάδων (υψηλό ημέρας). Στο διήμερο πτωτικό σερί που σημειώνει, ο ΓΔ έχει απολέσει πάνω από 10 μονάδες, που μεταφράζεται σε -0,77%.






Η ατζέντα της εβδομάδας




Στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς στρέφει την προσοχή της η επενδυτική κοινότητα αυτή την εβδομάδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη (14/2) και θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη μέτρηση για το πολυαναμενόμενο placement. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να διαθέσει το 20 2% από το συνολικά 27% που κατέχει σήμερα, αν και υπάρχει η πιθανότητα διάθεσης ολόκληρου του ποσοστού.





Το ενημερωτικό δελτίο θα κατατεθεί στην Επ. Κεφαλαιαγοράς αμέσως μετά τα αποτελέσματα και η έγκριση θα δοθεί -εκτός απροόπτου- στις 29 Φεβρουαρίου. Επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είναι οι 4 και 5 Μαρτίου, με τη διαδικασία να προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 του ίδιου μήνα.


Εντός της εβδομάδας πρόκειται ακόμη να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις σχετικά με το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημόσια προσφορά των ομολογιών. Σε συνδυασμό με το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει, η Intralot θα αποπληρώσει τα 230 εκατ. ευρώ ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.





Ο ΔΑΑ εισήχθη σήμερα -με βαρύτητα 1,93%- στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απαρτίζεται πλέον από 61 μετοχές. Η μετοχή πληροί επίσης τα κριτήρια ταχείας εισαγωγής στους δείκτες FTSE και -με συντελεστή στάθμισης επενδυσιμότητας 15,6%- θα εισέλθει με διαδικασίες fast track στον FTSE Global Equity Index από τις 14 Φεβρουαρίου.


Προ των πυλών είναι επίσης η τριμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του MSCI. Σήμερα ο MSCI Standard Greece αποτελείται από τις εξής 10 μετοχές: Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται κάποια προσθήκη ή αφαίρεση μετοχής από τον δείκτη. Πιθανή θεωρείται η είσοδος του ΔΑΑ στον MSCI Small Cap.


Την Τρίτη (13/2) θα είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης 1,14 εκατ. μετοχών της Alpha Bank, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών στις 9 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα (13/2) θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι μέτοχοι θα αποφασίσουν για την ΑΜΚ της εταιρείας χωρίς δικαίωμα προτίμησης. Μαζί με την Τρ. Πειραιώς (14/2) θα ανακοινώσει η Coca Cola HBC τα οικονομικά της αποτελέσματα. Τέλος, την Παρασκευή (16/2) λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην αγορά παραγώγων.









Ειδήσεις σήμερα:





Γλυφάδα: Αποφασισμένος να σκοτώσει ο δράστης – Πώς έγινε το μακελειό στη ναυτιλιακή





Άμπου Ντάμπι: Πρωτόγνωρες εικόνες για τους κατοίκους με χαλάζι, βροχές και πλημμύρες – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο





Γλυφάδα: Η οικογενειακή διαμάχη των $325 εκατ. και η ιστορία της οικογένειας Καρνέση που αιματοκύλησε ο Αιγύπτιος υπάλληλος

Related posts

Έρευνα για τα ακίνητα: Πήρε μπροστά η κτηματαγορά με την ανάπτυξη – Πάνω 40% οι τιμές πώλησης την τελευταία 5ετία

admin

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά

admin

Η εταιρεία που αποτελεί πόλο έλξης για τους εργαζομένους

admin

ΗΠΑ: Ανάκαμψη με ρυθμό 4,2% προβλέπει η Fed για το 2021

admin

Ενεργειακός Διαμεσολαβητής: Έρχεται από την 1η Φεβρουαρίου – Τι είναι αυτό το νέο εργαλείο της ΡΑΕΕΥ και πού θα χρησιμεύει

admin

Πού και πόσο αυξάνονται τα διόδια από σήμερα – Τι ισχύει για την Αττική Οδό

admin

Πλειστηριασμοί: Το εμπορικό ακίνητο-«φιλέτο» στην Κηφισιά και ο πήχης των €3,7 εκατ.

admin

Γιώργος Ζερβός: Πόροι €3,885 δισ. από το ΕΣΠΑ στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

admin

Ποια εισοδήματα απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης

admin