Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

AXIA: Ανεβάζει τον «πήχη» στα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ

AXIA: Ανεβάζει τον «πήχη» στα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ

Ο «πράσινος» μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, σύμφωνα με την AXIA, η οποία σε έκθεσή της θέτει ως τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ, επίπεδα που αντιστοιχούν σε περιθώριο ανόδου (upside) περίπου 90%, ενώ δίνει επίσης σύσταση «buy».

Όπως αναφέρει η AXIA, το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παρείχε ένα σαφές όραμα για τη ΔΕΗ στο μέλλον. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στις - και τα δίκτυα διανομής, με ευρύτερη σκοπιά πλέον, αφού η Ρουμανία βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο.

Με επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς - της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της υδροηλεκτρικής ενέργειας) αναμένεται να φθάσει τα 8,9GW έως το 2026, ενώ το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο - του ομίλου για μελλοντική ανάπτυξη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 18GW. Τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πρόγραμμα 2023-26 προορίζονται για τη διανομή (Ελλάδα και Ρουμανία), αυξάνοντας το RAB του δικτύου σε 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ σήμερα.

Καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh της ΔΕΗ για το 2026 (Ελλάδα και Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από - και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο. Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένεται πλέον να φτάσει σε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ σημαντικό είναι ότι η AXIA εκτιμά πως το 37% περίπου των EBITDA θα προέλθει απευθείας από την αγορά των -.

Η προοπτική περαιτέρω γεωγραφικής επέκτασης της ΔΕΗ αποτελεί κατά την άποψη της AXIA ανοδικό κίνδυνο, καθώς η εν λόγω δυνητική επέκταση θα αφορά μόνο σε αγορές που είναι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα και τη Ρουμανία, επιτρέποντας στην εταιρεία να βελτιστοποιήσει τις ροές ενέργειας και να ενσωματώσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της.

Το μέρισμα επαναφέρεται από φέτος (διανομή κερδών χρήσης 2023) με εκτιμώμενη καταβολή 35%, η οποία θα αυξηθεί σταδιακά στο 55% τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την AXIA, Η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στο 5,8x, κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας της εταιρείας, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι για EBITDA ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή CAGR EBITDA 2024-30 περίπου στο 9,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου (upside) της τάξης του 90% περίπου, με σύσταση «buy».

Η πρόσφατη έρευνα της ΕΕ σχετικά με πιθανή παραβίαση από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2019 θα πρέπει να παραμείνει ένας υπερκείμενος κίνδυνος (overhang risk), καθώς η απόφαση θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ανακοινωθεί. Σε περίπτωση που η απόφαση βγει εις βάρος της ΔΕΗ, στην έκθεσή της η AXIA εξετάζει σενάρια ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής.

#Axia #ΔΕΗ_ΑΕ #upside #πράσινος_μετασχηματισμός #σύσταση_Buy

Related posts

Κλουκίνας- Λάππας: Θετική αξιολόγηση για την ΔΠ της Intracom Ακίνητα

admin

Space Hellas: Οριστικά μέλος ΔΣ ο Ε.Θεοδώρου-Πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το ενημερωτικό του ΔΑΑ-Τα επόμενα βήματα

admin

Intrakat: Αγορά 500.000 μετοχών από Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου

admin

ΟΛΘ: Καθαρό μέρισμα 1,37 ευρώ/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Autohellas: Καθαρά κέρδη €7,4 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2023

admin

Autohellas: Καμία ανακοινώσιμη εξέλιξη για τη συμμετοχή στην Aegean

admin

Δωρεάν διάθεση μετοχών €4,26 εκατ. από την Πειραιώς

admin

ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Στα €13,7 εκατ. ο τζίρος στο εννεάμηνο

admin