Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: “Βυθίστηκαν” οι άμεσες ξένες επενδύσεις – Ανήλθαν μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο

“Ελεύθερη πτώση” σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 20 ετών.

Ειδικότερα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο α’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 34,1 δισ. ευρώ που ήταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank.

Η σημαντική μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Γερμανία υποδηλώνει απώλεια της ελκυστικότητας της χώρας ως επιχειρηματικού προορισμού, σημειώνει από την πλευρά του το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW).

“Όταν ο καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών επαινούν την υποτιθέμενη ελκυστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικού προορισμού, αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023”, δήλωσε ο Juergen Matthes, επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας Παγκόσμιας & Περιφερειακής Αγοράς του IW.

Ωστόσο, τόνισε ότι εάν ο κύριος λόγος για απογοητευτικά αυτά στοιχεία ήταν η αμφιβολία για την αξία της χώρας ως επιχειρηματικού προορισμού, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Σχεδόν κανένας από το εξωτερικό δεν θέλει να επενδύσει πια εδώ, οι συνθήκες είναι προφανώς πολύ κακές για κάτι τέτοιο”, ανέφερε ο Matthes.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, πάντως, από την πλευρά του ότι βρίσκονται στα σκαριά άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 80 δισ. ευρώ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι βλέπει “αίσιο μέλλον” για τη Γερμανία ως βιομηχανικό προορισμό μετά τη συμφωνία άνω των 30 δισ. ευρώ που συνάφθηκε με την αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel τον Ιούνιο, για την ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής τσιπ στο Μαγδεμβούργο.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Wolfspeed δήλωσε επίσης τον Φεβρουάριο ότι θα κατασκευάσει μονάδα παραγωγής τσιπ και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Γερμανία.

Ωστόσο, ο Matthes είπε ότι αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει και “όλοι ξέρουμε πόσο χρόνο χρειάζονται τα κατασκευαστικά έργα”, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις από τις ξένες εταιρείες ημιαγωγών δεν έχουν σχέση τόσο με την ελκυστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικού προορισμού και όσο με τις “υπέρμετρες επιδοτήσεις” που τους προσφέρει η Γερμανία.

Related posts

Μολδαβία: “Κατασκοπευτικός” εξοπλισμός στη ρωσική πρεσβεία – Καλείται για εξηγήσεις ο Ρώσος πρεσβευτής

admin

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Πράσινο φως για εκδίκαση της προσφυγής της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

admin

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται την αποφυλάκιση καταδίκων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

admin

Σουδάν: Τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση παραστρατιωτικών στο Χαρτούμ

admin

Target: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη, υποχώρησαν τα έσοδα

admin

Αντιδράσεις Ισραήλ μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική βία από πρώην όμηρο της Χαμάς

admin

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ στα επιτόκια, στο επίκεντρο οι μισθολογικές αυξήσεις

admin

Σουηδία και Φινλανδία συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από εποχής Ψυχρού Πολέμου

admin

“Μια ψευδαίσθηση” που “δεν ξεγελά”, απαντά η Χαμάς στον Μπάιντεν για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

admin