Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόλτα στην Αθήνα και σέλφι με τους τουρίστες

Η σύμπτωση την οποία επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο προς τιμή της Κριστίν Λαγκάρντ και των ευρωτραπεζιτών που παρέθεσε χθες βράδυ στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας εντυπωσίασε τόσο τους τραπεζίτες όσο και την Κριστίν Λαγκάρντ: «Οι τραπεζίτες», είπε, «στους οποίους προσέφευγαν οι Ελληνες για βοήθεια συνεδριάζουν σήμερα στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης». Χειροκροτήθηκε, όπως χειροκροτήθηκε η Λαγκάρντ όταν ανακοίνωσε το τέλος του κύκλου των επιτοκίων της ΕΚΤ, ένας κύκλος που είχε ταλαιπωρήσει οικονομικά τους Ευρωπαίους.

«Ηταν», είπε στην ομιλία του ο Μητσοτάκης, εξηγώντας πώς η χώρα μας βγήκε από την κρίση, «ένα πέρασμα δύσκολο», αλλά σήμερα «οι οιωνοί είναι ευνοϊκοί». Αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και πώς η ελληνική οικονομία κατάφερε να την αποκτήσει παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία. Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει άλλωστε την Αθήνα πολύ καλά. Ηρθε πρώτη φορά το 2009 ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, χωρίς ακόμα να γνωρίζει ότι θα αντικαθιστούσε τον «Σούπερ Μάριο» στο τιμόνι της ΕΚΤ. Ηταν τότε που η παραμονή στην Αθήνα έγινε viral, όχι όμως για την παρέμβασή της στην ελληνική οικονομία, όσο για μια λαδωμένη χαρτοπετσέτα, στην οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε σχεδιάσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ηρθε όμως το 2012, ως ΔΝΤ, τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος και υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.  Σε εκείνη την επίσκεψη γνώρισε τον κ. Στουρνάρα, τότε με την τρόικα, τον Πολ Τόμσεν, όταν χρόνια μετά παραδέχθηκε το λάθος των πιστωτών στα πέτρινα χρόνια μνημονίων. Ηρθε σε μια χώρα γνωρίζοντας μόνον λίγες λέξεις στα ελληνικά, τη στιγμή που ήξερε πως τρεις κεντρικοί τραπεζίτες ήταν ελληνόφωνοι και μιλούσαν πολλές φορές στις ατέρμονες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου (της Κύπρου) και ο Γαβριήλ Μαχλούφ της Ιρλανδίας (γεννημένος από κυπριοβρετανό πατέρα και ελληνοαρμένια μητέρα) άρχιζαν πάντα τις εισηγήσεις τους  στη Φρανκφούρτη με τη λέξη «καλημέρα» και πετούσαν και μερικές λέξεις στα ελληνικά. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν άφησε να πάνε χαμένα τα σχεδόν καλοκαιρινά βράδια που τις επιφύλαξε ο καιρός της Αθήνας και δεν θέλησε να μείνει κλεισμένη (για λόγους ασφαλείας) στη σουίτα της στη «Μεγάλη Βρετανία«. Βγήκε το πρώτο βράδυ που ήρθε και όπως το συνηθίζουν οι γάλλοι επίσημοι (Μακρόν, Μιτεράν, Σαρκοζί) πήγε μια βόλτα στην οδό Μητροπόλεως. Εκεί συνάντησε τρεις από τους διευθυντές της ΕΚΤ που έτρωγαν ελληνικούς μεζέδες στον «Τζίτζικα και Μέρμηγκα». Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτή από τους περαστικούς Ελληνες και τουρίστες που της ζητούσαν σέλφις. Δεν άφησε κανέναν με παράπονο, αν και οι άνδρες της προσωπικής της ασφαλείας λαχτάρησαν.

Το δείπνο που παρέθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Δώμα της Τραπέζης (με θέμα τη φωτισμένη Ακρόπολη) ήταν εντυπωσιακό (με κέτερινγκ από το Δειπνοσοφιστήριο), όπου μίλησε ο Πρωθυπουργός, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πέραν της ανακοίνωσης για το τέλος του κύκλου των επιτοκίων της ΕΚΤ είπε ότι η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε ζωντανή πόλη και οι Ελληνες με τεράστια προσπάθεια κατάφεραν και άλλαξαν τη χώρα, καθώς και ο Γιάννης Στουρνάρας που αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Related posts

Κιβωτός του Κόσμου: Εστάλη στη Μιχαηλίδου το πόρισμα – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη

admin

Κυβέρνηση: χαμηλό βαρομετρικό μεν, αλλά με άγνωστη διάρκεια δε

admin

Βουλή: Καταχειροκροτήθηκε ο Ζελένσκι από τους έλληνες πολιτικούς

admin

Μα, ποια εκεχειρία;

admin

Μαρινάκης για Λιβύη: «Ηταν τροχαίο δυστύχημα – Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ»

admin

Στα τέλη Αυγούστου ο γάμος του Κασσελάκη με τον Τάιλερ – Πού θα γίνει

admin

ΠΑΣΟΚ για παραίτηση Ζαούτη: Παλινωδίες και πολιτικά παιχνίδια στον ΕΟΔΥ στην πλάτη των πληγέντων

admin

Κουλέμπα: Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία

admin

Σε «συντεταγμένη» γραμμή καταψήφισης το ΠΑΣΟΚ

admin