Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: χαμηλό βαρομετρικό μεν, αλλά με άγνωστη διάρκεια δε

Χαμηλό βαρομετρικό άγνωστης διάρκειας και ισχύος εγκαθίσταται στον άξονα Εκκλησίας – Πολιτείας τρεις εβδομάδες μετά την ψήφιση της ισότητας στον γάμο, που έτσι κι αλλιώς προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς. Πολλοί είναι εκείνοι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι ξαφνιάστηκαν αλλά και ενοχλήθηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, παρότι είχε συζητηθεί ως πιθανό το σενάριο κλιμάκωσης εκ μέρους της Ιεραρχίας. Η γαλάζια προσοχή ήταν στραμμένη σε συγκεκριμένες ημερομηνίες – δηλαδή στις θρησκευτικές γιορτές που προηγούνται των ευρωεκλογών – ως κρίσιμα, διαδοχικά τεστ στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει σε «βελούδινες» προσεγγίσεις έναντι της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, οι δίαυλοι εμφανίζονται προσώρας  κομμένοι, ενώ το αρνητικό κλίμα αποτυπωνόταν και πριν από τις ανακοινώσεις της ΔΙΣ που φέρνουν ανατροπή στους σχεδιασμούς για τις 24 Μαρτίου, μέσα από όσα εισπράττουν βουλευτές από ιερείς της περιφέρειάς τους. Είναι ενδεικτικά δύο περιστατικά, το ένα στην Κέρκυρα, το άλλο στη Λάρισα. Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος έθεσε εκτός μυστηρίων της Εκκλησίας τους βουλευτές Αλέξανδρο Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ) που υπερψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας εκτός επίκρισης τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα ο οποίος είχε καταψηφίσει. Αντίστοιχα ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, ο οποίος έχει βάλει κατά διαφόρων «που ασκούν λόμπι σε πολλά θέματα» με εμφανείς, όπως έχει πει, εκείνους «που πανηγυρίζουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε wine bar», συνεχάρη ως πιστό μέλος της Εκκλησίας τον Μάξιμο Χαρακόπουλο – τον μόνο βουλευτή της ΝΔ στη Λάρισα που καταψήφισε.

Ουδέν σχόλιο

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζει, καθώς δεν θέλει να δυναμιτίσει τη φορτισμένη κατάσταση, ενώ σε πρώτη φάση ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη διακρίνεται μια μάλλον βολική συγκυρία, καθώς στις 24-25 Μαρτίου θα βρίσκεται στον Καναδά.

«Η πολιτεία νομοθετεί με βάση αυτό που πιστεύει σωστό και η Εκκλησία έχει τους δικούς της κανόνες» είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, επιστρατεύοντας (Σκάι) τη φράση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» που έχει διατυπώσει και ο Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Στην εκτίμηση ότι η Εκκλησία εκφράζει δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο νόμο προέβη (Open) και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί «σε διατάραξη» η σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ηπιοι τόνοι

Η κυβέρνηση ζητεί ήπιους τόνους από τους γαλάζιους, παρακολουθώντας την επίσημη στάση της Εκκλησίας. Κατά τ’ άλλα φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας δεν προτίθενται να παραμερίσουν τη δυσαρέσκειά τους για το νομοθέτημα, επομένως είναι ανοιχτό το στοίχημα της αποκλιμάκωσης. Εξ ου και σε πολιτικό επίπεδο διατηρούνται ζωηρά και ο προβληματισμός και η ανησυχία στο γαλάζιο στρατόπεδο για άνοδο στον δεξιό λαϊκισμό. Εξαρχής τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν το θέμα για συσπείρωση του ακροατηρίου τους και διεκδίκηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Μητσοτάκη. Είναι τακτικές οι αναφορές στον ψηφισμένο από τα μέσα Φεβρουαρίου νόμο τόσο από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος «χρεώνει» στην Εκκλησία ότι δεν έχει εκφράσει την αυστηρή θέση που θα μπορούσε, μιλώντας για αφορισμό, όσο και από τον Δημήτρη Νατσιό. Δημοσκόποι παρατηρούν ότι πράγματι η ενίσχυση στο δεξιότερο πολιτικό φάσμα – κυρίως στο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης και στους δείκτες του Βελόπουλου – έχει ξεκινήσει από τις μέρες που η ισότητα στον γάμο ήταν ψηλά στην επικαιρότητα.

Related posts

Οχι fake news, όχι Μητσοτάκης, σε θάλασσες και ακτές, λέει ο Κασσελάκης στο Tik Tok

admin

Το παιχνίδι των αριθμών και το παράθυρο της αποχής

admin

Τεμπονέρας: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε φυτευτοί, ούτε προδότες ή υπονομευτές

admin

Οικονόμου: Θα γίνει σύντομα προσφυγή στην ΕΕ για το Turkaegean

admin

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για τις έρευνες στα Τέμπη – Τι ζητά

admin

Μητσοτάκης: «Χτίζουμε μια πατρίδα που βαδίζει και κοιτάζει μπροστά»

admin

Ο «στρατολόγος» του Κασσελάκη έκρινε τον πόλεμο Θήβας – Σπάρτης

admin

«Το ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές αποδεικνύει τη ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανέφερε ο Μητσοτάκης

admin

Τουρκία: «Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή με την Ελλάδα – Μας κρατούν ομήρους», υποστηρίζει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

admin