Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «κόκκινα» η Wall Street – Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Nasdaq

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν την Τετάρτη οι δείκτες της

Wall Street

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.036 μονάδες με πτώση κατά 0,32%, έχοντας μάλιστα στην αρχή της συνεδρίασης κινηθεί σε θετικό έδαφος. Ο S&P 500 κατέγραψε σημαντική πτώση ύψους 1,43% φτάνοντας τις 4.186 μονάδες, ενώ «βουτιά» ύψους 2,43% διέγραψε ο Nasdaq με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 12.821 μονάδες.

Στον αντίποδα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν και πάλι δυναμικά προς τα πάνω. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς έφτασε και πάλι μια… ανάσα από το ιστορικό όριο του 5%, στο 4,951% κερδίζοντας περίπου 11 μονάδες.

«Τα εταιρικά αποτελέσματα κυριαρχούν στις ειδήσεις, όμως εγώ δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από την αγορά ομολόγων» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC ο Εντ Μόγια της Oanda, υπενθυμίζοντας πως οι επενδυτές έχουν να δουν τις αποδόσεις σε τόσο υψηλά επίπεδα από το 1982, κάτι που εύλογα ασκεί καθοδικές πιέσεις στις μετοχές.

Αν και βέβαια οι κινήσεις των ομολόγων, από το καλοκαίρι, δεν εμπόδισαν «σκληρούς» παίχτες της αγοράς να ποντάρουν και να αποκομίσουν κέρδη από τον κλάδο. Δημοσίευμα των Financial Times υποστήριξε ότι ο Μπιλ Άκμαν αποκόμισε κέρδη ύψους 200 εκατ. δολαρίων στοιχηματίζοντας ενάντια στο 30ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου. Πρόκειται για τον ίδιο μεγαλοεπενδυτή, ιδρυτή του hedge fund της Pershing Square, ο οποίος τη Δευτέρα είχε επηρεάσει την αγορά με την ανακοίνωση του ότι κλείνει τις short θέσεις του στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα με το επιχείρημα ότι η γεωπολιτική κρίση θα στρέψει τους επενδυτές σε ασφαλή assets, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Σε επίπεδο μετοχών αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας αποδείχτηκαν οι τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οδηγό την Alphabet. Η μετοχή της μητρικής εταιρείας της Google έφτασε να χάνει σχεδόν 10%, που ήταν η χειρότερη επίδοση της από την αρχή της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τις χλιαρές επιδόσεις του κλάδου των υπηρεσιών Cloud της εταιρείας.

Παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε υψηλά έσοδα και κέρδη ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο, ένα και μόνο αρνητικό στοιχείο, ήτοι η χαμηλότερη από την αναμενόμενη επίδοση του Google Cloud ήταν αρκετή, ώστε η αγορά να «γκρεμίσει» τη μετοχή του. Κι αυτό, όχι μόνο διότι πρόκειται για έναν στρατηγικής σημασίας τομέα στον οποίο έχουν επενδύσει όλες οι Big Tech, αλλά κι επειδή την ίδια ώρα η Microsoft που ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου παρουσίασε πολύ ισχυρές επιδόσεις στον αντίστοιχο βραχίονα του Intelligent Cloud.

«Η απογοήτευση για το Google Cloud μεγιστοποιήθηκε από την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου του Azure της Microsoft» ανέφερε η UBS, σε σχόλιο της. Κοινώς, με δεδομένο ότι ο ευρύτερος κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι το «hot» στοιχείο της εποχής, είναι και αυτός που κρίνει τελικά την θετική ή όχι πορεία των ονομάτων του τεχνολογικού κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το σημερινό sell off στις τεχνολογικές μετοχές, η Microsoft ήταν από τις ελάχιστες που γλίτωσε και μάλιστα με άνοδο άνω του 3%.

Από το καθοδικό ρεύμα παρασύρθηκαν επίσης, με σημαντικές απώλειες, η Nvidia, η Amazon, η Intel, η Advanced Micro Devices αλλά και η Meta Platforms, που θα εκδώσει αποτελέσματα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Wall Street. Στα «μαλακά», με μικρές απώλειες, έπεσαν η Tesla, η ΙΒΜ αλλά και η Apple, κυρίως μετά και την είδηση πως θα προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές των συνδρομητικών της υπηρεσιών.

Στις λίγες κερδισμένες η μετοχή της General Dynamics με άλμα άνω του 4% καθώς ο αμυντικός κολοσσός ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα, όπως και η μετοχή της Gap μετά την αναβάθμιση της από την Wells Fargo. Ισχυρή άνοδο της τάξεως του 8% και για την εισηγμένη στο NYSE μετοχή της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, που όπως και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, είχε την καλύτερη επίδοση της για φέτος χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Συνάντηση του επικεφαλής της Χαμάς με τον Τούρκο ΥΠΕΞ – «Απαράδεκτες οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα»Όλοι θα λογοδοτήσουν για την επίθεση της Χαμάς, ακόμη κι εγώ, λέει ο ΝετανιάχουΔημοσκόπηση GPO: Μόλις μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στο 12,9% – Στο 36,6% η ΝΔ

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,8% το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο

admin

SKY Express: Παρέλαβε το πρώτο Airbus A320neo

admin

«Τουρισμός για Όλους» – Επιδοτήσεις: Voucher για διακοπές και για το χειμώνα

admin

Παπουτσάνης: Εντυπωσιακή ανάπτυξη με «όχημα» την πανδημία

admin

Wall Street: Συγκρατημένες απώλειες υπό το φόβο των στοιχείων του πληθωρισμού

admin

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Θα χαθούν επιπλέον θέσεις ευέλικτης εργασίας – Ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2021

admin

Μείωση άνω του 5% των ανέργων για τον φετινό Ιούλιο

admin

Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων

admin

Κομισιόν: Έκτακτη ενίσχυση €25 εκατ. για τις υγειονομικές υποδομές στα ελληνικα νησιά

admin