Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασπίδα προστασίας από Κασσελάκη στις Ανεξάρτητες Αρχές

Σε ένα μπαράζ κινητικότητας και πρωτοβουλιών βρίσκεται ο Στεφανος Κασσελάκης, με τις υποκλοπές στο επίκεντρο της ατζέντας του. Κι έτσι, μετά τη συνάντησή του, την προηγούμενη εβδομάδα, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε χθες ένα νέο γύρο θεσμικών διαδοχικών επισκέψεων, στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), όπου συναντήθηκε με τους προέδρους τους, Χρήστο Ράμμο και Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

«Πλέον τα στοιχεία κατατείνουν σε ένα ενιαίο κέντρο μεταξύ Predator και ΕΥΠ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας αυτών των συζητήσεων, περιγράφοντας ένα μείζον ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας και «ποιότητας της Δημοκρατίας». Αναφερόμενος, μάλιστα,  ειδικότερα στις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σχολίασε πως «ίσως να μην είναι τυχαίο ότι έγινε τόσο βιαστικά η αλλαγή» επισημαίνοντας πολιτικά ότι ψηφίστηκε «με μία πλειοψηφία 3/5, η οποία πολύ πιθανώς να μην είναι καν νόμιμη, με τη συνεργασία μόνο του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βελόπουλο, δηλαδή με την Ακροδεξιά».

Προανήγγειλε, επίσης, ότι θα καταβάλει «κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια για να μπορέσουν οι Ανεξάρτητες Αρχές να είναι ανεξάρτητες λειτουργικά και οικονομικά», θέτοντας και το ζήτημα της υποστελέχωσής τους. Ενώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν, επίσης, πως στόχος του προέδρου είναι να εξαντλήσει κάθε θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, συνεχίζοντας τις ανάλογες συναντήσεις με εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, των ανεξάρτητων αρχών αλλά και αρμόδιων οργάνων της ΕΕ.

Το θέμα αυτό είναι, επίσης, ένα πεδίο που ενώνει τόσο τον όλον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον ευρύτερο προοδευτικό κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο, στον οποίο στοχεύει να έχει διαύλους ο νέος πρόεδρος. Η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, είναι πως οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές θα έχουν συνέχεια που θα προκύψει τόσο από τη δημοσιογραφική έρευνα όσο και την έρευνα των ανεξάρτητων αρχών. Εξού και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις χθεσινές συζητήσεις με τους κ. Ράμμο και Μενουδάκο, σημείωναν εμφατικά πως «ό,τι και να κάνουν (σ.σ. από την κυβέρνηση) η αλήθεια για τις υποκλοπές θα λάμψει, τα στόματα θα ανοίξουν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Προοδευτικό μέτωπο

Πέραν των θεσμικών προβληματισμών, η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι επιδιώκει τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, στρέφοντας τα βέλη απευθείας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Στεφανος Κασσελάκης επέλεξε να το θέσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατα την πρώτη συνάντηση γνωριμίας τους την περασμένη Τετάρτη, ενώ και το Σαββατοκύριακο έκανε ρητή αναφορά υποστήριξης στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Related posts

«Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε» στις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού

admin

Χριστοδουλίδης: Τα «συγχαρητήρια» και η πρόσκληση από τον Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

admin

Κασσελάκης: «Επιμένω στη διενέργεια εκλογών» – Εξηγεί γιατί ζητά διεθνείς παρατηρητές

admin

Νέα Αριστερά και δημοσκοπήσεις – Το όριο του 3% και η αισιοδοξία για «μεγαλύτερη εκλογική καταγραφή»

admin

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεράστιο σκάνδαλο Ασημακοπούλου

admin

Μητσοτάκης: Η επένδυση της Google θα φέρει 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Κικίλιας: «Τα σημαντικά πράγματα δεν συζητούνται σε αυτήν προεκλογική περίοδο»

admin