Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχουμε τίποτε να προσθέσουμε» στις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού

Υστερα από κατηγορηματικές διαψεύσεις στον ισχυρισμό της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Λονδίνο με… κρυφή ατζέντα Γλυπτών, το Μαξίμου δεν δείχνει πρόθεση να αναβαθμίσει από μόνο του την ελληνοβρετανική «σύγκρουση». Ούτε δείχνει διάθεση να παρασυρθεί σε τόνους που επιλέγει το Νο 10 με το βλέμμα, όπως εκτιμά η Αθήνα, στην εσωτερική βρετανική πολιτική σκηνή. Λέει πολλά, τόσο για την απόφαση της ελληνικής πλευράς να μην ανακυκλώσει την ξαφνική ένταση με το Λονδίνο όσο και για το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ο ήπιος χαρακτηρισμός «ατυχές γεγονός» που επέλεξε ο Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από το Προεδρικό Μέγαρο για την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «δύο μόνο κουβέντες» – και τίποτα περισσότερο, εστιάζοντας στην εσωτερική, κυβερνητική ατζέντα. «Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος» σημείωσε, εκτιμώντας ότι υπήρξε τελικά και μια θετική πλευρά. «Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας» είπε «απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στην παγκόσμια κοινή γνώμη».

Στην Αθήνα, όσο κι αν βάζουν αρνητικό πρόσημο στη συμπεριφορά του Σούνακ, καταγράφουν θετικά τη στάση του Βρετανικού Μουσείου, τα «πυρά» προς τον Σούνακ από μερίδα των βρετανικών Μέσων και δημοσκόπηση (YouGov) σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των βρετανών ερωτηθέντων έκρινε αρνητικά τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Σούνακ στη βρετανική Βουλή, εξάλλου, όπου ο βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε πως υπήρχε συμφωνία να μη συζητήσει με τον έλληνα ομόλογό του το ζήτημα των Γλυπτών και υπέστη την κατηγορία του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ πως κάνει «μικροπολιτική», κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει».

Ελπίδα

Το «μεγάλο κέρδος» επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι το αίτημα «από την αρχή της σύστασης του κράτους μας» της επανένωσης των Γλυπτών έχει βρει πλέον «την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και τη βρετανική κοινή γνώμη». Και, αναφέροντας ότι το θέμα απαιτεί χρόνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει τελικά ανταπόκριση. «Ο Παρθενώνας, το κορυφαίο σύμβολο της κλασικής περιόδου, είναι σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αφού συμβολίζει τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τον Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι «οι διμερείς σχέσεις πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον βρετανό ομόλογό μου», σχολιάζοντας ότι το αίτημα της Ελλάδας προκύπτει «από το δίκαιο, από την Ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες».

Related posts

Τι θα γίνει με το ντιμπέιτ – Συνεδριάζει το πρωί της Πέμπτης η διακομματική

admin

Ευρωεκλογές: Την «αστάθεια» έβγαλε η κυβέρνηση από το «συρτάρι» – «Εκβιάζει» τους ψηφοφόρους, λένε τα κόμματα

admin

Πέθανε η Μυρσίνη Ζορμπά

admin

Η μομφή οδήγησε σε αναβολή

admin

ΥΠΕΞ για χτύπημα Αγίου Πορφυρίου: Να γίνονται σεβαστές η προστασία αμάχων και η ασφάλεια θρησκευτικών ιδρυμάτων

admin

Μπορεί να γίνει και χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος

admin

Σχεδιάζουν νέο ραντεβού πριν από τη συνάντηση κορυφής

admin

Επιμένει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Στις 2 Σεπτεμβρίου στο Σπόρτιγκ το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

admin