Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον «ψυχρό πόλεμο» στη μετωπική σύγκρουση

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Ως φυσικό επόμενο, ρίχνουν κανονικό φως σε μια σχέση που μέχρι τώρα, λόγω ενός διαφορετικού δίπολου, δεν ερχόταν πάντα στο προσκήνιο. Οπως φάνηκε και στη συζήτηση που έγινε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει πια τον αντίπαλό του στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Και, από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας πια αυξημένη προσοχή από το Μέγαρο Μαξίμου, καλείται να σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπολίτευσης – έτσι ώστε να πετύχει τον μακρυπρόθεσμο στόχο του να διεκδικήσει, στις επόμενες εθνικές εκλογές, να είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δύο γεγονότα που

άλλαξαν τα πράγματα

Η χημεία των δύο ανδρών θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Παρότι ευγενικοί ο ένας με τον άλλο στα επίσημα συναπαντήματα, αλλά και πολιτικά αιχμηροί στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δύο γεγονότα έχουν καθορίσει τις προσωπικές τους επαφές: από τη μια, ο Ανδρουλάκης αποδίδει στον Μητσοτάκη προσωπική και πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές που είχαν ως στόχο και τον ίδιο, θέτοντας το ζήτημα σε επίπεδο καταπάτησης των βασικών αρχών του κράτους δικαίου από το σύστημα πέριξ του ίδιου του Πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης έχει πολλές φορές μιλήσει για την «άρνηση» του Νίκου Ανδρουλάκη να τον συναντήσει – οι δυο τους δεν πραγματοποίησαν ποτέ μια εθιμοτυπική συνάντηση τετ α τετ μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να διατείνεται πως ο Μητσοτάκης δεν αναζήτησε ποτέ μια θεσμική επικοινωνία, επιμένοντας σε ένα άτυπο «να τα πούμε» στον διάδρομο της Βουλής.

Στόχος οι ψηφοφόροι

του Κέντρου

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να απομακρυνθεί από το είδος της αντιπολίτευσης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα είναι λιγότερο αιχμηρό – και αυτό αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα μπρα ντε φερ των δύο αρχηγών, τα οποία έχουν ως βασικό στόχο τους ψηφοφόρους του πολιτικού κέντρου. Στην πρόσφατη εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, Ανδρουλάκης και Μητσοτάκης δεν μίλησαν μεταξύ τους, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν τα «τσαλαβουτήματα» του ίδιου του προέδρου της ΝΔ στην εκσυγχρονιστική κληρονομιά – μόλις χθες, ο Μητσοτάκης κατηγόρησε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ότι θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο τολμηρό στη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, με τον Ανδρουλάκη να απαντάει πως η ΝΔ ήταν τότε ένας από τους πόλους αντίδρασης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Related posts

Θα αντέξει η Ενωση μια νέα διεύρυνση;

admin

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ζητά την άμεση απαλευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

admin

ΜΕ SMS

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη: Στις δύσκολες στιγμές μας γέμισαν αισιοδοξία

admin

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι

admin

Εκπαιδεύτηκε και μετανόησε ο Μακάριος Λαζαρίδης – Λέει «ναι» στον γάμο ομόφυλων

admin

Η κερκόπορτα της επιστολικής ψήφου

admin

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο έγκλημα των Τεμπών – Την Τρίτη η κατάθεση της πρότασης μομφής

admin