Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποσκευές για Νορμανδία, Ιορδανία, Ελβετία και Βρυξέλλες

Μπορεί να μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αλλά το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη προετοιμάζεται για τις υποχρεώσεις που μαζεύονται για την επόμενη ημέρα. Και δη τα εκτός συνόρων ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το πρόγραμμα είναι πολύ πυκνό. Κατ’ αρχάς, ήδη πριν από τις εκλογές, την Πέμπτη, υπάρχει το ταξίδι-εξπρές στη Γαλλία. Ο Πρωθυπουργός θα πάει αυθημερόν στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν (εκεί που ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) και στη Νορμανδία, στη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρόεδρο Μακρόν για την 80ή επέτειο της απόβασης. Ακόμη πιο γεμάτη, όμως, είναι η πρωθυπουργική ατζέντα για την πρώτη εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Δύο μέρες μετά τις κάλπες, στις 11 Ιουνίου, ο Μητσοτάκης θα πάει στην Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής σύνοδος με αντικείμενο τον συντονισμό για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ουκρανικό και Σύνοδος Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός έχει, επίσης, τις επόμενες μέρες να παραστεί και σε δυο σημαντικές συναντήσεις για την Ουκρανία. Η πρώτη είναι η Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στις 15 και 16 Ιουνίου συγκεκριμένα, στο θέρετρο Μπίργκενστοκ στην Ελβετία. Για την οποία, μάλιστα, ο Μητσοτάκης έλαβε προσωπική πρόσκληση τηλεφωνικά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κι έδωσε θετική απάντηση. Πρόκειται, πάντως, για μια μεγάλη συνάντηση. Ο ακριβής κατάλογος των χωρών που θα συμμετέχουν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, αλλά οι Ελβετοί υποστηρίζουν ότι θα είναι περίπου 50, ενώ δημόσια έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο Ολαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζάστιν Τριντό και η Τζόρτζια Μελόνι. Η δεύτερη επικείμενη συνάντηση για το ουκρανικό μέσα στον Ιούνιο είναι η σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ – Ουκρανίας, η οποία ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ, στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες και στις 17 Ιουνίου για μια άτυπη σύγκληση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δείπνο και στις 27-28 Ιουνίου για τη Σύνοδο Κορυφής.

Συναισθηματική επιλογή

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στο περιθώριο της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός εν όψει ευρωεκλογών. Την οποία επέλεξε να πραγματοποιήσει στα Χανιά, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα περίχωρα της πόλης. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε μια συγκεκριμένη συναισθηματική αναφορά για τον Μητσοτάκη. Διότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε υπογράψει και το πρώτο ΦΕΚ για την ίδρυσή του το μακρινό 1965, όταν υπηρετούσε ως υπουργός στην κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου. Μάλιστα στην αίθουσα που φιλοξενήθηκε η διακαναλική εμφανίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, αφού χαιρέτησε θερμά τους πάντες, έκατσε διακριτικά πίσω από τους δημοσιογράφους.

Απαισιοδοξία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη αυτή τη βδομάδα όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έμαθα, όμως, ότι στην ατζέντα της συνάντησής τους θα είναι και το Κυπριακό. Θυμίζω ότι αυτές τις μέρες εκκρεμεί και η συνάντηση του Γκουτέρες με την ειδική απεσταλμένη του, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η οποία θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις συζητήσεις που είχε σε Κύπρο, Αγκυρα και Αθήνα για την πιθανότητα νέου γύρου διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Ο Γεραπετρίτης θα διαμηνύσει τη στήριξη της Αθήνας για μια κοινά αποδεκτή λύση, στην ίδια γραμμή που ακολουθεί και η Λευκωσία. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, επικρατεί απαισιοδοξία εξαιτίας της ακαμψίας που εκφράζει βασικά η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τι ψηφίζει ο Φουκουγιάμα;

Αυτές τις ημέρες οι υποψήφιοι κάνουν ό,τι μπορούν για το κυνήγι του σταυρού. Εκδηλώσεις, περιοδείες, μηνύματα στήριξης από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα κ.λπ. Ομολογώ, λοιπόν, ότι υπήρξε μια περίπτωση που με εξέπληξε. Πρόκειται για την υποψήφια Μαρινίκη Θεοδώρου του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρο, ειδική σε θέματα εμπορικού και φορολογικού δικαίου, με καριέρα και στο εξωτερικό, η οποία ανάρτησε βίντεο υποστήριξης της υποψηφιότητάς της από τον… Φράνσις Φουκουγιάμα. Εναν εκ των διασημότερων πολιτικών οικονομολόγων του πλανήτη, που εξηγεί πως την είχε γνωρίσει πριν από χρόνια στην Αθήνα, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το υπόβαθρό της και διαβεβαιώνει ότι «θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας την Ελλάδα».

Related posts

Κουτσούμπας: Μομφή για όλη σας την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος – Μομφή και για την αλαζονεία σας

admin

Κεραμέως: Έρχονται 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

admin

Νέος κύκλος διεθνών εξορμήσεων

admin

Κωνσταντινούπολη: «Το PKK θα εκτελούσε την δράστιδα της επίθεσης στο Λαύριο» γράφουν τουρκικά ΜΜΕ

admin

Πέτσας: Πολύ κοντά οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία

admin

Καμιά άλλη απορία για την Ισπανία, κύριε Ανδρουλάκη;

admin

Ερντογάν: Φίλε Κυριάκο δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε – Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα

admin

Το μέλλον θα έχει συνεδριάσεις

admin

Επενδύουν σε νέα «κάστρα» μέσω Aυτοδιοίκησης

admin