Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακροδεξιός εφιάλτης στις ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές «τα κόμματα της λαϊκίστικης, αντιευρωπαϊκής Δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη» και «τη δεύτερη ή την τρίτη σε άλλες εννέα χώρες». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πριν από έναν μήνα περίπου μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ενός θινκ-τανκ με γραφεία σε πολλές πρωτεύουσες της Ενωσης. Οι αναλυτές του δεν είναι οι μόνοι που φωνάζουν για τον κίνδυνο της ανόδου των δεξιών ευρωσκεπτικιστών. Τα νούμερα των τελευταίων στα γκάλοπ έχουν ρίξει πάνω τους τούς προβολείς σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ας πούμε, εντός ελληνικών συνόρων συζητείται η δυναμική του κόμματος Βελόπουλου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και πολλοί εύλογα αναρωτιούνται πόσο ρεαλιστικός είναι ο φόβος να βγουν ενισχυμένοι από τις ευρωκάλπες όσοι βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.

Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Ελληνική Λύση ήταν τέταρτο κόμμα με 7,5% στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών, περνώντας 0,1% το πέμπτο ΚΚΕ, ενώ το 25% του δείγματος εξέφρασε θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον αρχηγό της. Παρόμοια ήταν η εικόνα στην πρόθεση ψήφου των εθνικών εκλογών και στην έρευνα της Interview προ δεκαημέρου.

Ανακατανομή δυνάμεων

Οπως λέει έμπειρος δημοσκόπος, «πριν από λίγο καιρό βλέπαμε ανακατανομή δυνάμεων μεταξύ Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών. Πλέον, όμως, αυξάνεται το άθροισμα των τριών κατά 1% περίπου». Ο χώρος, δηλαδή, τσιμπάει. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι ωφελημένος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφού «η Ελληνική Λύση παρουσιάζει μια σταθερή, αν και όχι εντυπωσιακή, αύξηση των ποσοστών της την ώρα που Σπαρτιάτες και Νίκη είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή». Παράλληλα, όποιοι μελετούν συστηματικά τις δημοσκοπικές διαφάνειες έχουν προσέξει ότι ενώ πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές η δημοφιλία του δεν ξεπερνούσε ποτέ το 10%, εδώ και κάποιο καιρό έχει διπλασιαστεί, παρουσιάζοντας μάλιστα ανοδικές τάσεις.

Οι επαγγελματίες των μετρήσεων ήδη καταγράφουν μετακινήσεις από τη ΝΔ στην Ελληνική Λύση, ενώ οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος δεν υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο τα κομματίδια στα δεξιά τους να τους προκαλέσουν ζημιά. Εξ ου και έως τις ευρωεκλογές θα αναδεικνύονται και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ακούγονται ευχάριστα στην παραδοσιακή γαλάζια βάση – πρωτοβουλίες για την αμυντική θωράκιση της χώρας ή σχετικές με το δόγμα «νόμος και τάξη», δηλαδή. Παράλληλα, θα αποφευχθούν και κινήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα έδιναν την ευκαιρία στον Βελόπουλο και τους ομοϊδεάτες του να λανσαριστούν ως υπερπατριώτες – ειδικά σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας όπου είθισται να παίρνουν υψηλότερα ποσοστά.

Ορισμένοι δημοσκόποι διατείνονται ότι το βελοπουλικό κόμμα φαίνεται αυτή τη στιγμή να γίνεται υποδοχέας όχι μόνο δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών αλλά δυσαρεστημένων από κάθε πλευρά του φάσματος. Σύμφωνα με την προχθεσινή έρευνα της Metron Analysis, για παράδειγμα, ένα 3,1% φεύγει από τη ΝΔ προς την Ελληνική Λύση κι ένα 3,8% από το ΠΑΣΟΚ προς την ίδια κατεύθυνση.

Βέβαια, μέχρι τώρα υπήρξε και ευνοϊκή η συγκυρία για τον πιο θορυβώδη από τους μικρούς στο δεξί άκρο της ΝΔ. Το νούμερο ένα θέμα της επικαιρότητας ήταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τα προβλήματα που δημιούργησε στη συνοχή της συμπολίτευσης. «Η ειδησεογραφική ατζέντα αναμφίβολα βοήθησε τον Βελόπουλο» σημειώνει γνωστός αναλυτής. Τον βοήθησε γιατί του προσέφερε το σανίδι για κοινοβουλευτικά σόου από αυτά που αρέσουν στο πούρο συντηρητικό κοινό. Παράλληλα, προσθέτει η ίδια πηγή, «η κυβέρνηση έχει ανοίξει σχεδόν ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα και υπάρχει ακόμη σκόνη στο πολιτικό σκηνικό. Ο τρόπος που θα τα διαχειριστεί θα επηρεάσει τελικά και τις πιθανότητες που έχουν οι μικρότεροι παίκτες να καρπωθούν μέρος της φθοράς της».

Κανείς, λοιπόν, δεν προβλέπει πως ο Βελόπουλος θα γίνει Λεπέν. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θέλουν να περιμένουν ως την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για να διακινδυνεύσουν μια εκτίμηση για την επίδοση που θα γράψει τον Ιούνιο.

Related posts

Μητσοτάκης για F-35: Η Ελλάδα, θωρακίζεται διπλά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την Κουμουνδούρου – Πόσοι θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ονόματα στην κούρσα για Ευρωβουλή και η «αγγελία» Κασσελάκη για υποψηφίους

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

admin

Γλαβίνας: Να καταλάβουμε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές – Να μειώσουμε την απόσταση από τη ΝΔ

admin

Ψάχνει τον δρόμο της εξωστρέφειας

admin

Δώρα Αυγέρη για εσωτειρκή αντιπολίτευση σε Κασσελάκη: «Ο αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από το κόμμα…»

admin

Βρυξέλλες: Στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Γεραπετρίτης

admin

Σε ευρωπαϊκή τροχιά μπαίνουν η Ουκρανία και η Μολδαβία

admin