Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ευρωπαϊκή τροχιά μπαίνουν η Ουκρανία και η Μολδαβία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν απροσδόκητα χθες το βράδυ να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, κάτι που ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είχε ορκιστεί εδώ και εβδομάδες να εμποδίσει. Την ώρα που οι άλλοι 26 ηγέτες λάμβαναν την απόφαση ο Ορμπαν δεν συμμετείχε και έφυγε από την αίθουσα, μη βάζοντας όμως και βέτο όπως είχε απειλήσει. Λίγο αργότερα σε δήλωσή του έκανε λόγο για «κακή απόφαση», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ» και πρόσθεσε: «Η Ουγγαρία δεν τροποποιεί τη θέση της», είπε, τονίζοντας ότι τα άλλα 26 κράτη-μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση. Βέβαια, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα, καθώς πλέον το πιο κρίσιμο σημείο είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες διατυπώσεις στα συμπεράσματα της συνόδου, ώστε στο τέλος να δώσει, όπως είναι αναγκαίο, το πράσινο φως και ο Ορμπαν, ώστε να φύγουν όλοι ικανοποιημένοι.

Ζελένσκι: «Nίκη για Ουκρανία και Ευρώπη»

Οι άλλοι ηγέτες όμως δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους στις αναρτήσεις και τις δηλώσεις που έσπευσαν να κάνουν. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι η σύνοδος κορυφής χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ στη Γεωργία και θα προωθήσει επίσης υποψηφιότητα για την ΕΕ από μια άλλη χώρα – τη Βοσνία – μόλις φτάσει «τον απαραίτητο βαθμό συμμόρφωσης» με τα κριτήρια. «Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μισέλ είπε ότι «θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα εκδοθεί έκθεση τον Μάρτιο και με βάση αυτό τότε θα λάβουμε απόφαση». Τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, μια ισχυρή πολιτική απόφαση και δείξαμε ότι πιστεύουμε στον λαό της Ουκρανίας». Ερωτηθείς πώς ελήφθη η απόφαση δεδομένης της απειλής του Ορμπαν να ασκήσει βέτο, αναφέρθηκε στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαιτούν ομοφωνία για αυτού του είδους τις αποφάσεις. «Εργαστήκαμε πολύ για να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν σημαντικό κανένα κράτος-μέλος να μην αντιταχθεί στην απόφαση και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση», είπε. Πριν από την έναρξη της συνόδου ο Μισέλ μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν συναντηθεί με τον Βίκτορ Ορμπαν.

Μπλόκο στα 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο

Ο Ορμπαν εμποδίζει επίσης τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά έδειξε ότι θα μπορούσε να στηρίξει μακροπρόθεσμη βοήθεια εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, ανοίγοντας την πόρτα για κάποια μορφή συμφωνίας σε αυτό το μέτωπο. Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, οι αντιρρήσεις του λειτουργούν εκβιαστικά καθώς πιέζει την Κομισιόν να ξεπαγώσει κεφάλαια από τα Ταμεία Συνοχής και Ανάκαμψης που παρακρατούνται επειδή η Βουδαπέστη παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου. Σε μια συμβιβαστική κίνηση το βράδυ της Τετάρτης αποδεσμεύτηκαν 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία αυτά, αλλά ο Ορμπαν επιμένει και για τα υπόλοιπα. Ο ούγγρος πρωθυπουργός είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που διατηρεί στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που για πολλούς συμβάλλει στο να τηρεί αυτή τη στάση.

Related posts

Σκληρό μήνυμα των ΗΠΑ για τις υποκλοπές

admin

Βουλή: Καταχειροκροτήθηκε ο Ζελένσκι από τους έλληνες πολιτικούς

admin

Τσίπρας: Στο πρώτο έδρανο με Γεροβασίλη και Φάμελο

admin

Δημοσκοπική κυριαρχία της ΝΔ – Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κοντεύει να τον περάσει το ΠΑΣΟΚ

admin

Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός θα αρχίσει αν υποχωρεί έστω και αργά – Το μήνυμα για την αισχροκέρδεια

admin

Ελληνική οικονομία: Τα 10+1 «καυτά» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές

admin

Ο Κασσελάκης κουρεύτηκε και έγινε «φίνο φανταράκι» με βίντεο στο TikTok

admin

«Κλείνει η αυλαία της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών με τίτλο συγκάλυψη» – Αποχώρησε και η Νέα Αριστερά

admin

Σήμερα στην Αγκυρα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin