Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στην Αγκυρα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τέλος στο πολιτικό-διπλωματικό θρίλερ της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να δοθεί σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg. Οπως είναι γνωστό, η Αγκυρα αποτελεί το τελευταίο, ουσιαστικά, εμπόδιο για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022, καθώς είχε συνδέσει την ψήφο της με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, κυρίως από τις ΗΠΑ. Σε αυτά περιλαμβάνεται, ως γνωστόν, η έγκριση της αγοράς νέων μαχητικών τύπου F-16 και του εκσυγχρονισμού δεκάδων ακόμη που έχει στον στόλο της η τουρκική πολεμική αεροπορία. Αναμένεται, λοιπόν, να φανεί σε ποιον βαθμό απέδωσε καρπούς ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ουάσιγκτον και τους υπόλοιπους εταίρους του. Κοντός ψαλμός…

Αντίβαρα και παραιτήσεις

Ως αντίβαρο στις εσωτερικές αντιδράσεις και τις εκ δεξιών αντιδράσεις για τη ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητα αποφασίστηκε από το Μαξίμου να επισπευστούν οι ανακοινώσεις για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ώστε να αποτελεί εμμέσως και ένα μέτρο βοήθειας των νέων οικογενειών εν μέσω ακρίβειας. Το μέτρο αυτό δεν αποφασίστηκε βέβαια ξαφνικά. Υπήρχε μεν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2024, με προοπτική να ανακοινωθεί μαζί με έξι ακόμη συναφείς παρεμβάσεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικογένειας, ως πακέτο, με τον τίτλο Εθνική Στρατηγική για το Δημογραφικό εντός του Μάρτη. Τα σχέδια άλλαξαν, ωστόσο, ώστε να δοθεί μια απάντηση και στα παράπονα που ακούστηκαν από βουλευτές με αιχμή την υπογεννητικότητα. Τους έδωσε, δηλαδή, το Μαξίμου και κάτι που να μπορούν να επικαλούνται όταν μιλούν με διαμαρτυρόμενους ψηφοφόρους τους.

Η αμετάπειστη και το πιθανό «διαζύγιο»

Το μεγάλο ερώτημα – όπως έχουμε ξαναγράψει – που προκύπτει για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα δεν αφορά τόσο τους βουλευτές. Αλλά το πόσα θα είναι τα κυβερνητικά στελέχη που θα επιμείνουν να καταψηφίσουν ή να απέχουν και τι θα σημαίνει η στάση τους για το μέλλον τους στην κυβέρνηση. Οι δικές μου πληροφορίες αυτή τη στιγμή λένε ότι για αρκετά μέλη της κυβέρνησης τα σεμινάρια δεν κρίθηκαν αρκετά και υπήρξαν τετ α τετ συναντήσεις και επικοινωνίες για ζύμωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου. Ξεχωρίζει ωστόσο ένα κυβερνητικό στέλεχος που, από όσα ακούω, φαίνεται να είναι η μόνη που δεν ζυμώνεται. Πρόκειται για την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Της οποίας, μάλιστα, το χαρτοφυλάκιο είναι και άμεσα συνδεδεμένο με τα προωθούμενα θέματα. Σημειώνω ότι η Κεφάλα είναι μεν αμετάπειστη, για λόγους συνειδησιακούς και έχοντας στενούς δεσμούς με την εκκλησία, αλλά δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση και κρατά τους τόνους χαμηλά. Οπότε οι πληροφορίες θέλουν έτοιμη και την ίδια και το Μαξίμου για ένα «βελούδινο διαζύγιο», ακόμη και πριν φτάσει το επίμαχο νομοσχέδιο προς συζήτηση στη Βουλή.

Πολάκης κατά δημοσιογράφων

Δικαιωμένος ένιωσε ο Παύλος Πολάκης από το πώς καταχέριασε ο Γιώργος Νταλάρας τους δημοσιογράφους που επέμεναν να του ζητούν δηλώσεις. Κι αφού επαίνεσε τον τραγουδιστή στα social media, τον επικαλέστηκε κιόλας, κατά την αποχώρησή του από τις Σπέτσες, λέγοντας στους συναδέλφους που τον περίμεναν «μη με αναγκάσετε να σας πω αυτά που σας είπε ο Νταλάρας». Οταν έκαναν μάλιστα το λάθος να επιμείνουν, ο Πολάκης το τράβηξε και παραπέρα, ρωτώντας έναν δημοσιογράφο «ο δικός σου θείος και μπαμπάς είναι υπερήφανος γι’ αυτό που κάνεις; Ελα παλικάρι μου», αποφαινόμενος πως δεν είναι δουλειά να ψάχνει κανείς παραπολιτικά.

Μποναμάς για την πενταήμερη

Σε κανονικούς ρυθμούς επέστρεψαν πάντως χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι Σπέτσες, μετά την αποχώρηση των βουλευτών και στελεχών από το νησί που «κατέλαβαν» το προηγούμενο τριήμερο. Αυτός που δεν επέστρεψε μαζί με τους υπόλοιπους ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, γιατί είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου του νησιού και τους γονείς τους, για να τους δώσει τα 1.000 ευρώ που τους είχε τάξει για τον κουμπαρά της πενταήμερης εκδρομής. Τα παιδιά τον είχαν συναντήσει στο νησί το περασμένο Νοέμβριο σε ένα πάρτι που είχαν κάνει για να μαζέψουν χρήματα και εκεί απέσπασαν τη δέσμευση του χουβαρντά προέδρου. Και μπράβο τους.

Related posts

Υποψήφιος με τη ΝΔ ο αδερφός του αξιωματικού που σκοτώθηκε στα Ίμια

admin

Δούκας: Μονταζιέρα καταγγέλλει ο δήμαρχος Αθηναίων για τη λέξη «μπάτσος»

admin

«Αυτοί είστε…» ευτυχώς: Πώς στέλνει ο Κασσελάκης ψηφοφόρους στον Κουτσούμπα

admin

Ζήτησε έρευνα για τη «μονταζιέρα»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για να αποφευχθούν νέες κάλπες που υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο

admin

Οκτώ μικρά βήματα για «ήρεμα νερά» διαρκείας

admin

Η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ πρότυπο και για μια συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στον Νέο Κόσμο ψήφισε ο Κώστας Ζαχαριάδης

admin

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε

admin