Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Έντονη” ανησυχία Μπλίνκεν για τους στρατιωτικούς δεσμούς Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν μοιράζονται παρόμοιες “έντονες” ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.

Οι Μπλίνκεν και Παρκ είπαν επίσης ότι συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία τους για την εφαρμογή μιας λεγόμενης εκτεταμένης στρατηγικής αποτροπής για την αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρεια Κορέα και την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία με την Ιαπωνία: “Ήδη οι τρεις χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την κοινή μας απόκριση μέσω της ανταλλαγής δεδομένων προειδοποίησης πυραύλων της Βόρειας Κορέας σε πραγματικό χρόνο, των τριμερών αμυντικών ασκήσεων και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κακόβουλων δραστηριοτήτων της ΛΔΚ στον κυβερνοχώρο”.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία καταδίκασαν τη “ροή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού” από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι μετακινήσεις φορτίων από το απομονωμένο κράτος στη Ρωσία ήταν απόδειξη.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία όπλων αν και οι ηγέτες τους υποσχέθηκαν στενότερη στρατιωτική συνεργασία όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Ο Παρκ είπε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προτρέπουν τον Βορρά να ακυρώσει το σχέδιο εκτόξευσης ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου.

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο αφού απέτυχε δύο φορές φέτος να βάλει έναν σε τροχιά. Η Νότια Κορέα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα βρισκόταν στα τελευταία στάδια προετοιμασίας για εκτόξευση αφού προφανώς έλαβε τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε επιφυλακή αφού η Βόρεια Κορέα όρισε τη 18η Νοεμβρίου ως “ημέρα πυραυλικής βιομηχανίας” για να σηματοδοτήσει την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πέρυσι.

Η διήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα είναι η πρώτη από έναν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εδώ και δυόμισι χρόνια και μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού στην Ασία που θα περιλαμβάνει μια στάση στην Ινδία. Ήταν στη Μέση Ανατολή πριν από την Ιαπωνία.

Related posts

Φινλανδία: Συνεχίζονται οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, “φρένο” στις μεταφορές

admin

Reuters: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους $400 εκατ.

admin

Ιαπωνία: Στους 126 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

admin

Ουκρανία: Επανέρχεται το “πόθεν έσχες” για τους δημόσιους λειτουργούς, κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ

admin

Τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί νεκροί στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς

admin

Ρωσία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα

admin

Σερβία – Β. Μακεδονία: Συμφωνία για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από Νις ως Σκόπια

admin

Καναδάς: Περισσότερα από 800 drones θα παραδοθούν σύντομα στην Ουκρανία

admin

Ευρωβουλευτές Βουλγαρίας και Ρουμανίας διαμαρτυρήθηκαν κατά του “αυστριακού μπλόκου στην είσοδο των δύο χωρών στη Σένγκεν”

admin