Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στη Συρία: Η κατάρριψη τουρκικού drone και οι επιδρομές κατά Κούρδων

Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε κουρδικές ανταρτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία αφότου οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα ένοπλο τουρκικό drone που πέταξε πολύ κοντά στις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις – σε μια σπάνια περίπτωση που οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έρχονται σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 έπληξαν πετρελαιοπηγές, αποθήκες και κεντρικά γραφεία των Κούρδων μαχητών του YPG (το βασικό παρακλάδι των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων) στη βορειοδυτική Συρία αργά την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Η επιδρομή έλαβε χώρα αφότου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε το τουρκικό drone που πέταξε σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι το drone σχεδίαζε να χτυπήσει τα αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά η κατάρριψή του προστέθηκε στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας που έχουν πυροδοτηθεί από το ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κωλυσιεργεί και δεν επιτρέπει στη Σουηδία να εισέλθει στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, εν μέσω άλλων απαιτήσεων. Η κυριότερη εξ αυτών είναι το ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους η Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες.

Η επίθεση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ήρθε αρκετές ώρες μετά από παρόμοιες επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας στα βορειοανατολικά της Συρίας ως αντίποινα για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας Κούρδων μαχητών από τη Συρία στην τουρκική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η επίθεση πυροδότησε νέες εντάσεις με την Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, με αποκορύφωμα τις επικές μάχες στο Κομπάνι. 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προέτρεψε για αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ αναγνώρισε τις “νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια”, ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Επιβεβαίωσε τη δέσμευση για στενό συντονισμό μεταξύ των συμμάχων για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση. 

Η Τουρκία έχει ζητήσει από καιρό από την Ουάσιγκτον να σταματήσει να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει μαχητές του YPG, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία ενάντια σε μονομερείς αεροπορικές επιδρομές που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αμερικανικό προσωπικό. Για την Τουρκία, η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές στη Συρία παραμένει ένα σημείο που προκαλεί γκρίνια μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι κουρδικές ομάδες διατηρούν τον έλεγχο σε μια μεγάλη έκταση εδάφους στα βορειοανατολικά της Συρίας, ενώ η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με έδρα τη Δαμασκό έχει εδραιώσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της σε άλλα μέρη της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG, στου οποίου τις τάξεις πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μαχητές, απειλή για την ασφάλεια λόγω των δεσμών του με το PKK – μια ομάδα που επιδιώκει μια αυτόνομη περιοχή για τους Κούρδους εντός της Τουρκίας. Η στρατιωτική πτέρυγα του PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής στην Άγκυρα που άφησε πίσω του τραυματίες δύο αστυνομικούς. Η ευρύτερη σύγκρουση έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 1984.

“Οι εναέριες επιχειρήσεις είχαν στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη βόρεια Συρία”, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο την πόλη Ταλ Ριφάτ της βορειοδυτικής Συρίας, από όπου οι κουρδικές δυνάμεις YPG έχουν οργανώσει επιθέσεις χτυπήματος κατά των τουρκικών στρατευμάτων και των  συμμάχων τους Σύρων ανταρτών και λοιπών μαχητικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστών της αλ-Κάιντα και του ISIS.

Η τελευταία μεγάλη εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή έλαβε χώρα στα τέλη του 2019, με τον δεδηλωμένο στόχο να απωθήσει ένοπλες ομάδες μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Τουρκία διέκοψε αργότερα τις επιχειρήσεις της μετά από συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 

Η αεροπορική εκστρατεία της Πέμπτης ήρθε επίσης καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη συνεργασία της Σουηδίας για την καταστολή των υποστηρικτών των Κούρδων μαχητών πριν εγκρίνει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Μήνυμα Μπάιντεν προς Ιράν: “Μην το κάνετε” – Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ

admin

Δίκη Τραμπ: Και δεύτερος ένορκος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του

admin

FSB: Συνελήφθη Ρώσος που σχεδίαζε να ανατινάξει μονάδα παραγωγής ενέργειας

admin

ΗΠΑ: Ανέκαμψαν τον Απρίλιο οι ενάρξεις κατοικιών

admin

Ο Νετανιάχου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Γάζα μέχρι την “εξολόθρευση” της Χαμάς

admin

Γερμανία: Η πλειονότητα των εταιρειών νιώθει ότι αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό στην Κίνα

admin

Η σημασία της ομιλίας Ερντογάν για τη Γάζα

admin

Αναβλήθηκε η δίκη του Τραμπ για την υπόθεση Ντάνιελς – Εκκρεμούν άλλες τρεις

admin

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin