Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση WEF: Παρέμβαση μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε εκλογές ο κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος το 2024

Καθώς περίπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη κατευθύνεται στις κάλπες μέσα στο 2024, η ανησυχία για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διατάραξη των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η “Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, κατέταξε την παραπληροφόρηση και την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην πόλωση της κοινωνίας – πάνω από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική αδυναμία στους 10 κορυφαίους κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια.

“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπο που δεν θα έχουμε ξαναδεί”, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Carolina Klint, επικεφαλής εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία είναι έχει συμβάλει στη σύνταξη της έκθεσης.

“Το πώς θα γίνει αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το παρακολουθήσουμε”, πρόσθεσε.

Κοιτάζοντας πιο μακροπρόθεσμα, η ισορροπία των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς ακραίες καιρικές συνθήκες και κρίσιμες αλλαγές στην πολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός ή/και κατακερματισμένος κόσμος.

Η έκθεση του WEF, η οποία εκπονήθηκε επίσης σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group, απευθύνθηκε περισσότερους από 1.400 παγκόσμιους ειδικούς κινδύνων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες κλάδων τον Σεπτέμβριο του 2023 σχετικά με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανησυχίες τους.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι “επεκτείνουν την προσαρμοστική ικανότητα του κόσμου στα όριά της” και κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και να δημιουργήσουν προστατευτικά τείχη έναντι των πλέον ανησυχητικών αναδυόμενων κινδύνων.

“Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από πολωτικά αφηγήματα και ανασφάλεια, καθώς και οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν επιταχυνόμενους κινδύνους – συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης”, αναφέρει η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

“Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις, καθώς και για να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον”, προσθέτει.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλωση της κοινωνίας, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις. Επίσης στο top 10 βρίσκονται η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κρίσιμη αλλαγή στα συστήματα της γης, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση αναφέρθηκαν ως οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια. Τα δυσμενή αποτελέσματα από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκαν επίσης ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.

“Οι ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης θα διαταράξουν ριζικά την προοπτική κινδύνου για τους οργανισμούς, με πολλούς να δυσκολεύονται να αντιδράσουν σε απειλές που προκύπτουν από παραπληροφόρηση, αποδιαμεσολάβηση και στρατηγικό λάθος υπολογισμό”, σημειώνεται στην έκθεση.

“Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πρέπει να διαπραγματευτούν αλυσίδες εφοδιασμού που γίνονται πιο περίπλοκες από τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή και τις απειλές στον κυβερνοχώρο από έναν αυξανόμενο αριθμό κακόβουλων παραγόντων. Θα χρειαστεί μια αμείλικτη εστίαση για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε οργανωτικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο – και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα – για την πλοήγηση σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου”, προστίθεται.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια σύνοδο κορυφής του WEF, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, της οικονομίας και της τεχνολογίας, υπό τον τίτλο “Ανοικοδομώντας την Εμπιστοσύνη”.

Έρχεται επίσης καθώς ο κόσμος ξεκινά μια ιστορική χρονιά εκλογών, με την Ταϊβάν να οδηγείται αυτό το σαββατοκύριακο στις κάλπες, ενώ εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Όμιλος Eurasia χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ως το κορυφαίο ρίσκο του έτους, με την “ακυβέρνητη τεχνητή νοημοσύνη” να κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων πέντε κινδύνων.

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου Eurasia, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεδομένων των ευρύτερων επιπτώσεων του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, η εταιρεία συμβούλων “δεν είχε άλλη επιλογή” από το να κατατάξει τον κίνδυνο πάνω από εκείνον που συνιστούν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα.

Related posts

Binance: Εκροές 780 εκατ. δολ. από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων το τελευταίο 24ωρο

admin

Η Ουκρανία θα απομακρύνει τα παιδιά από πέντε κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια

admin

Κίνα: Αύξηση κατέγραψε ο δανεισμός σε γιουάν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023

admin

“Δεν είναι η ώρα για εκλογές”, δηλώνει ο πρόεδρος Ζελένσκι

admin

Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν για το έλλειμμα της Ιταλίας

admin

Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάληψη της Αβντιίβκα

admin

Μπέλγκοροντ, η ρωσική πόλη στην οποία έφθασε ο πόλεμος της Ουκρανίας

admin

Νετανιάχου: Κανένα νόημα για συνομιλίες εκεχειρίας μέχρι να αλλάξει απαιτήσεις η Χαμάς

admin

Λαβρόφ: Έφτασε η ώρα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

admin