Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Νέα ισχυρά κέρδη στους δείκτες έφεραν τα στοιχεία του πληθωρισμού

Σε ρυθμούς… ράλι επανήλθε η

Wall Street

, μετά τα άκρως θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που απομακρύνουν την πιθανότητα η Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα, ήτοι κατά την τελευταία συνεδρίαση της για φέτος. Έτσι, σε συνδυασμό και με τα κέρδη των προηγούμενων δύο εβδομάδων, ο Νοέμβριος διατηρεί τον τίτλο του πλέον κερδισμένου μήνα της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε ισχυρή άνοδο ύψους 489 μονάδων ή 1,43% φτάνοντας έτσι τις 34.827 μονάδες, μια ανάσα και πάλι από το όριο των 35.000. Πρόσκαιρα τα κέρδη του δείκτη νωρίτερα πλησίαζαν τις 600 μονάδες!

Αντιστοίχως ο S&P 500 διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,91% στις 4.495 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άλμα ύψους 2,37% στις 14.094, ξεπερνώντας έτσι για πρώτη φορά εδώ και μεγάλο διάστημα το ψυχολογικό επίπεδο των 14.000 μονάδων.

Με τις επιδόσεις αυτές τα συνολικά κέρδη του Dow για το μήνα φτάνουν το 5,5%, για τον S&P 500 αγγίζουν το 7,3%, ενώ για τον Nasdaq πλησιάζουν το θεαματικό 9,6%.

Στον αντίποδα σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,449% καθιστώντας… μακρινό εφιάλτη το ρεκόρ του 5%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έκανε «βουτιά» κατά 21 μονάδες στο 4,823%.

Παράγοντας-κλειδί, βέβαια, για το κλίμα ενθουσιασμού που κυριάρχησε μεταξύ των επενδυτών ήταν τα θετικά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης όχι μόνο υποχώρησε σημαντικά, αλλά ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το μήνα Οκτώβριο έπεσε δραστικά από το 3,7% στο 3,2%, κάτω και από τις προβλέψεις που τον ήθελαν να υποχωρεί στο 3,3% σε ετήσια βάση.

Βέβαια, η κάμψη για το δομικό πληθωρισμό ήταν ελάχιστη από το 4,1% στο 4%, που δείχνει το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η ελεύθερη πτώση των ενεργειακών τιμών. Και με φόντο την αστάθεια στη Μέση Ανατολή οι πετρελαϊκές τιμές παραμένουν ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Όμως, για την ώρα η Wall Street επέλεξε να δει το ποτήρι μισογεμάτο και να εστιάσει στην προοπτική ακόμη και για έναρξη της περικοπής των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό του 2024, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να αποκομίσουν ισχυρά κέρδη.

«Υπάρχει αισιοδοξία πως ο πληθωρισμός υποχωρεί σε επίπεδα που επιτρέπουν στη Fed να πάρει το πόδι της από το φρένο» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο CNBC, ο Κιθ Μπιουκάναν της Globalt Investments.

Σημειωτέον, εξάλλου, πως και τα πολιτικά μηνύματα από την Ουάσιγκτον και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κογκρέσο για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας που θα αποτρέψει και πάλι τον κίνδυνο ενός shutdown του αμερικανικού δημοσίου είναι ελπιδοφόρα.

Με τα χρονικά όρια για την καταλυτική ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου να στενεύουν φαίνεται πως η συμβιβαστική συμφωνία που έχει βάλει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, για μια νέα παράταση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Δημοσίου έχει σοβαρές ελπίδες να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ίσως και απόψε. Βέβαια πρόκειται μόνο για μια νέα παράταση, όμως το βασικό είναι να αποτραπεί μια στάση πληρωμών που θα έβαζε την οικονομία σε περιπέτειες. Ειδικά δε, μετά την προ ημερών αρνητική αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s!

Σε επίπεδο μετοχών, μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν οι Big Tech, με ονόματα όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla.

Οι ελπίδες πως η οικονομία θα επιταχυνθεί ώθησαν ανοδικά και τις μετοχές των τραπεζών, όπως η Bank of America και η Wells Fargo.

Στο δείκτη S&P, πάντως, πλέον κερδισμένος κλάδος ήταν αυτός του real estate με κέρδη άνω του 5%, καθώς η αγορά ακινήτων έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων και προφανώς αδημονεί για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης ο παράγοντας των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου συνέχισε να δίνει τον… τόνο σε συγκεκριμένες μετοχές, όπως η Home Depot, η SolarEdge Technologies και η Boston Properties.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:



Τα τελευταία δευτερόλεπτα της καταδίωξης του 17χρονου Ρομά και ο πυροβολισμός – Δείτε βίντεο

Άνοιγμα Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Χαρίτση: Θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά (βίντεο)

«Την πάτησα στο λαιμό μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει» – Η φρικιαστική κατάθεση της αδερφής της Φαίης που ομολόγησε

Related posts

Τουρισμός για όλους: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τα 200.000 voucher διακοπών

admin

Καταπατημένα: Tίτλοι κυριότητος από 100 ευρώ το μήνα και 20% της αντικειμενικής

admin

Η μεταλλευτική βιομηχανία ανέπτυξε αντισώματα στον Covid

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Tι αλλάζει στην αγορά εργασίας σε ωράρια και συμβάσεις – Δείτε 20+1 σημαντικές παρεμβάσεις

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τους

admin

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές, όλες οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός ανεβαίνει από το ντίζελ

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Μετά τις 15 Οκτωβρίου η καταβολή τους

admin

Ευρωαγορές: Πτώση μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

admin