Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

VIP κέρδη από ένα σούπερ μάρκετ στη Μύκονο

Τη μουσική, στο κατάστημα του Αεροδρομίου, την επιμελείται Dj, ενώ στα ράφια του θα βρει κανείς Château Petrus, Cristal 3 λίτρων, χαβιάρι από το Ιράν, προσούτο, ποικιλία τυριών, βιολογικά προϊόντα, ψωμί ακόμη και είδη καπνιστού.

Το σίγουρο είναι ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Flora που ιδρύθηκε το 1988, δεν έχει καμία σχέση, όχι μόνο από άποψη αισθητικής και ποικιλίας προϊόντων, με την υπόλοιπη αγορά αλλά και με τα μέλη του ομίλου αγοράς ΕΛΟΜΑΣ του οποίου είναι μέλος.

Με μόλις τρία καταστήματα -σ.σ. βρίσκονται στην περιοχή του Αεροδρομίου, στην Άνω Μερά και στον Βόθωνα- τζιράρει ετησίως περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ και παράγει καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περασμένη χρονιά για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία. Πέρυσι που το σύνολο της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων σημείωσε μέση ετήσια ανάπτυξη 6%, οι πωλήσεις της Μυκονιάτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν 41,17% ξεπερνώντας τα 42,027 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι όμως η αύξηση των καθαρών κερδών της, σε μια περίοδο που οι περισσότερες αλυσίδες κατέγραψαν απώλειες και κάποιες εξ αυτών ζημιές. Τα καθαρά κέρδη της Μυκονιάτικης αλυσίδας αυξήθηκαν 78,78% στα 3,145 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη ξεπέρασαν τα 9,954 εκατ. ευρώ ( 34,22%), τα EBITDA ανήλθαν στα 5,078 εκατ. ευρώ ( 53,05%) ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν 18% στα 3,080 εκατ. ευρώ.

Μια ανοδική πορεία που δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση. Το 2015, οι πωλήσεις της είχαν αυξηθεί 19,35% στα 23,047 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της είχαν ξεπεράσει το 1,06 εκατ. ευρώ ( 4,25% σε σχέση με το 2014). Μοναδική παραφωνία η χρήση του 2020 -χρονιά της πανδημίας όπου η αγορά υπολειτούργησε λόγω της καραντίνας και της μείωσης της τουριστικής κίνησης- όπου οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 15,419 εκατ. ευρώ (-53,52% σε σχέση με το 2019) και είχε εμφανίσει ζημιές 377.249 ευρώ από κέρδη 2,238 εκατ. ευρώ.

Το χαμένο έδαφος του 2020 το ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό το 2021 όπου εμφάνισε πωλήσεις 29,771 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,759 εκατ. ευρώ.

Βέβαια η εν λόγω αλυσίδα απευθύνεται σε ένα τελείως διαφορετικό κοινό, -σε σχέση με όσες δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα και δη στην ηπειρωτική χώρα-, με πολύ υψηλότερο μέσο “καλάθι” και φυσικά με πολύ υψηλότερο βαλάντιο. Είτε πρόκειται για τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία και στις βίλες του νησιού είτε για όσους προσεγγίζουν το νησί δια θαλάσσης με τα yacht τους.

Για τους τελευταίους υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης στο yacht -σ.σ. αυτό συμβαίνει και σε άλλα νησιά όπως στη Σχοινούσσα- και η ελάχιστη παραγγελία είναι στα 150 ευρώ, όση είναι και η ελάχιστη παραγγελία για παράδοση στην ξηρά.

Related posts

Interamerican: Πρόσθετη άδεια – bonus στο προσωπικό για το Πάσχα

admin

Uber: Θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης τον Μάιο στην Ελλάδα

admin

Διεθνείς διακρίσεις για την Mantis στον διαγωνισμό οίνων-ποτών IWSC

admin

Πάνω από 250.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις στο Ν. Αιγαίο

admin

Το παράδοξο με τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ και οι ζημιές στην Ελλάδα

admin

Ανάδοχος του υδατοδρομίου Καλαμάτας η Hellenic Seaplanes

admin

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Ισχυρές επιδόσεις το 2023 και νέα προϊόντα το 2024

admin

Νέα επένδυση του Μιχαήλ Αραμπατζή στα logistics

admin

Δωρεάν χειρουργείο μαστού σε κάτοικο ακριτικού νησιού από την Ευρωκλινική

admin