Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Villeroy (ΕΚΤ): Αμετάβήτα τα επιτόκια για τα επόμενα λίγα τρίμηνα

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα έχουν φτάσει ένα σημείο όπου αναμένεται να παραμείνουν για τα επόμενα λίγα τρίμηνα, δήλωσε σήμερα το μέλος της κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρες, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η ΕΚΤ έσπασε ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της τον προηγούμενο μήνα, όταν αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα, πυροδοτώντας εικασίες για το πότε θα ακολουθήσει μια μείωση των επιτοκίων. 

“Δεν υπάρχουν μόνο κορυφές και μειώσεις… υπάρχουν επίσης και οροπέδια όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει τις συνέπειες από το υψόμετρο αλλά και να θαυμάσει τη θέα”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. 

“Αυτό είναι που πιθανότατα θα κάνουμε για τουλάχιστον τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις μας και τα επόμενα λίγα τρίμηνα”, ανέφερε στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση στο Λονδίνο. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς και οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές του πετρελαίου δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αν και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε πάνω – κάτω στις τιμές.

Ο Villeroy εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις προοπτικές της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση και μια “ομαλή προσγείωση” φαίνεται πιο πιθανή. 

Αν και τα επιτόκια αναμένεται να παραμένουν στα υφιστάμενα επίπεδα στο άμεσο μέλλον, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ενδεχομένως να είναι αναγκαίο να τερματιστούν οι αγορές των ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται σήμερα για το τέλος του 2024.

Related posts

Ρωσία – Ουκρανία… διαφωνούν για το πότε νικήθηκε ο ναζισμός: 8 ή 9 Μαΐου; – Ζαχάροβα: “Ζελένσκι, είσαι Ιούδας και φασίστας”

admin

Φουκουσίμα: Πειστικά τα αποτελέσματα των πρώτων δειγματοληπτικών ελέγχων ασφαλείας που έγιναν για τα επίπεδα ραδιενέργειας

admin

Σαουδική Αραβία: “Καθημερινά ερχόμαστε πιο κοντά” στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

admin

Λουκασένκο: Σε αδιέξοδο οι ένοπλες δυνάμεις και οι κυβερνήσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Ουκρανία: Ειρηνευτική αποστολή από το Βατικανό και τον πάπα Φραγκίσκο

admin

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί του σχεδίου εκεχειρίας στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

admin

Βρετανία – Mirror: Το Εργατικό Κόμμα οδεύει προς εκλογικό θρίαμβο, ενδεχομένως μεγαλύτερο από εκείνον του Τόνι Μπλερ το 1997

admin

ΗΠΑ: Το δικαστικό συμβούλιο της Τζόρτζια ζητούσε να ασκηθεί δίωξη σε 3 γερουσιαστές-συμμάχους του Τραμπ

admin

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπαρατίθενται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη

admin