Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Κέρδη για τις τεχνολογικές μετοχές και το 2024

UBS: Κέρδη για τις τεχνολογικές μετοχές και το 2024

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές έκλεισαν το 2023 ως τα λαμπερά αστέρια της εγχώριας αγοράς. Ενώ ο S&P 500 έκλεισε το περασμένο έτος με απόδοση 24,2%, ενώ οι λεγόμενες «Magnificent Seven» μετοχές σημείωσαν κέρδη μεταξύ 48% και 249%.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι κύριοι παίκτες του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδυτές μπορεί φυσικά να ανησυχούν ότι τα κέρδη του 2023 που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να χάσουν τον βηματισμό τους το 2024 – είτε λόγω της βραδύτερης πρακτικής εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και των κερδών, είτε καθώς οι επενδυτές αναζητούν να εξασφαλίσουν πιθανά κέρδη και να επαναπροσδιορίσουν τα χαρτοφυλάκια τους μακριά από τους «ηγέτες» του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η UBS θεωρεί πως ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο θα «αντέξει», αλλά το 2024 θα ενισχυθεί.

Η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις μας για τα έσοδα από την τεχνητή νοημοσύνη σε 15πλάσια αύξηση μεταξύ 2022 και 2027.  

«Όταν ξεκινήσαμε πέρυσι τις εκτιμήσεις μας για τα έσοδα του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμέναμε αύξηση από 28 δισ. δολάρια το 2022 σε 300 δισ. δολάρια μέχρι το 2027. Αυτό μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 61%. Αλλά τώρα, αναβαθμίζουμε περαιτέρω την εκτίμησή μας, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί. Προβλέπουμε έσοδα ύψους 420 δισ. δολαρίων έως το 2027 -ένας ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 72% και δεκαπενταπλασιασμός σε μόλις πέντε χρόνια. Οι κινητήριοι μοχλοί θα είναι πιθανότατα η ισχυρότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση για AI και η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια δαπανών των εταιρειών για υποδομές AI. Αν και τα μεγέθη αυτά μπορεί να φαίνονται υψηλά, συνάδουν με προηγούμενες φάσεις του κύκλου της πληροφορικής, όπως η ανάπτυξη mainframe, PC και smartphone.»

Σαφέστερα σχέδια δαπανών μπορούν να υποστηρίξουν τις εκτεταμένες δαπάνες για υποδομές ΑΙ. 

«Με περισσότερες επιχειρήσεις να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις επενδυτικές τους προθέσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη, πιστεύουμε ότι οι αγορές των τσιπ και των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) θα είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι το 2024. Πιστεύουμε επίσης ότι οι δαπάνες για τσιπ ΑΙ θα επωφεληθούν από την εφαρμογή κανόνων για την ανάλυση και την εξαγωγή συμπερασμάτων από δεδομένα- χάρη στην αυξημένη χρήση της δημιουργικής ΑΙ  και εφαρμογών όπως οι copilots. Κοιτάζοντας πιο μπροστά, αναμένουμε ότι η διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε περισσότερες οικονομίες και αγορές θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση εφαρμογών και μοντέλων ΑΙ. Αναμένουμε ότι η αγορά αυτή θα αυξηθεί από περίπου 2,2 δισ. δολάρια το 2022 σε 225 δισ. δολάρια έως το 2027, δηλαδή με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 152%.»

Η αυξημένη προσοχή από τις ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες παρά απειλές το 2024. 

«Αναμένουμε ότι η συζήτηση και η θέσπιση κανόνων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχυνθούν φέτος, με τις πολυάριθμες εκλογές να καθιστούν το θέμα ολοένα και πιο πολιτικοποιημένο. Η γενική μας άποψη είναι ότι τα σαφέστερα ρυθμιστικά πλαίσια στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης μιας νέας τεχνολογίας είναι προτιμότερα από την αναδρομική ρύθμιση, όταν μια τεχνολογία έχει καθιερωθεί. Οι πρόσφατες εμπειρίες των επενδυτών στους τομείς της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αποτελούν διδακτικά παραδείγματα της δυνητικής ζημίας από μεταγενέστερες νομοθετικές αλλαγές. Πιστεύουμε ότι οι υπερβολικές ρυθμίσεις στους κύριους δικαιούχους της τεχνητής νοημοσύνης -λόγω γεωπολιτικής ή κανονισμών- θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία, καθώς οι υποκείμενες τάσεις ζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σταθερές στο ορατό μέλλον.»

Έτσι, η UBS πιστεύεi ότι οι τάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις μετοχές τεχνολογίας, ιδίως τις αμερικανικές, το επόμενο έτος.« Διατηρούμε την πλέον προτιμητέα στάση για τον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον τομέα των μετοχών. Όσον αφορά την έκφραση αυτών των απόψεων στα χαρτοφυλάκια, πιστεύουμε ότι οι κλάδοι των ημιαγωγών και του λογισμικού (με συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των USD 10 τρισ.) είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αξιοποιήσουμε την ισχυρή και βελτιούμενη ορατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι ημιαγωγοί, αν και κυκλικοί, είναι σε καλή θέση να επωφεληθούν από τη σταθερή βραχυπρόθεσμη ζήτηση για υποδομές AI. Η βελτίωση της τιμολόγησης θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη 25% αύξησης των εσόδων και πάνω από 50% αύξηση των λειτουργικών κερδών εδώ.».

Οι εταιρείες λογισμικού είναι λιγότερο ευαίσθητες στην παγκόσμια ανάπτυξη χάρη στις ισχυρές βάσεις επαναλαμβανόμενων εσόδων, ωστόσο, θα πρέπει να κερδίσουν από τις διευρυνόμενες τάσεις ζήτησης AI για εφαρμογές και μοντέλα. «Αναμένουμε αύξηση των εσόδων σε σημαντικά ποσοστά το 2024, χάρη στις ισχυρές ανοδικές τάσεις της AI και του cloud, καθώς και στα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους 36%, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο της πληροφορικής (22%) και τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16% (με βάση τους δείκτες MSCI AC World IT και MSCI AC World, αντίστοιχα). 

#UBS #UBS_CIO #Τεχνολογικές_μετοχές #τεχνητή_νοημοσύνη #AI

Related posts

Χρηματιστήριο: Προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης

admin

JP Morgan: Προσδοκίες για υπεραπόδοση των ομολόγων της Πειραιώς

admin

Citi για Mytilineos: «Βλέπει» τριπλασιασμό καθαρών κερδών-Οι βασικοί αναπτυξιακοί καταλύτες

admin

Reds: Τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Ελλάκτωρ

admin

Ελ. Βενιζέλος: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών-Στα €7-8,2 η τιμή διάθεσης

admin

Trade Estates: Άνω του 10% το ποσοστό της Autohellas

admin

Allianz: Εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης

admin

Attica Bank: Η Ε.Γεωργιάδη Διευθύντρια Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης-Εταιρικής Διακυβέρνησης

admin

Χρηματιστήριο: Πιο κοντά η αναμέτρηση με τις 1300 μονάδες

admin