Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Αυξάνει η διασπορά, αλλάζει η στρατηγική στις τουριστικές επενδύσεις

Διευρύνεται η διασπορά της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ Prodea Investments μετά τη συναλλαγή με την εταιρεία Yoda, συμφερόντων Γιάννη Παπαλέκα (φωτ.) η οποία απέκτησε έναντι  68 εκατ. ευρώ  (5,1 ευρώ ανά μετοχή), το 5,22% της εταιρείας.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη η άμεση συμμετοχή  της Invel (Invel Real Estate B.V.) συμφερόντων του προέδρου της Prodea, Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου υποχώρησε στο 1,56%, ενώ ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Castlelake, τα δικαιώματα της οποίας διαχειρίζεται η Invel, διαμορφώνεται πέριξ του  81% της εισηγμένης. Σημειώνεται ωστόσο ότι το ποσοστό ελεύθερης διασποράς παραμένει χαμηλό έναντι του απαιτούμενου εκ του νόμου, που ορίζεται στο 25%.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Prodea Investments εξαγόρασε το 55% της μικτής εταιρείας MHV από το γκρουπ Yoda από το γκρουπ Yoda έναντι 250 εκατ. ευρώ και ελέγχει πλέον το 80% της εταιρείας.  Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε €254 εκατ.

H Prodea στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η εν λόγω απόκτηση ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας, η αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα €660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια. Εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και εξειδίκευση της MHV στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις συνέργειες που θα προκύψουν, στις υφιστάμενες και μελλοντικές ξενοδοχειακές μονάδες της, η Prodea φιλοδοξεί να καταστήσει την MHV την κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η MHV – εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου – προχώρησε επίσης στην πώληση του 50% του resort Aphrodite Hills στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως το Aphrodite Hills αποτελούσε σημαντικό asset στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ελέγχει η Prodea μέσω της MHV στην Κύπρο. Στο χαρτοφυλάκιο της διατηρεί επίσης το Nicosia Landmark (το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία πύργου κατοικιών και γραφείων) και το Parklane στη Λεμεσό, στο οποίο η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει επένδυση δημιουργίας πύργου κατοικιών.

Related posts

Πειραιώς: Τι έδειξε η άσκηση της ΕΚΤ για την ορθή διαχείριση του κλιματικού κινδύνου

admin

Συνεργασία ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου και Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής

admin

Ο Σάββας Κορνάρος νέος Executive Hotels Operation στον όμιλο CHC

admin

Τίμησε το δίκτυο μεσιτών και πρακτόρων η Εθνική Ασφαλιστική

admin

Lamda Malls: Στα €521,32 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

admin

Πώς κινήθηκαν τα καταστήματα στις γιορτές

admin

Ετσι θα αποεπενδυθεί το ΤΧΣ από Eurobank

admin

ICI: Η αρχιτεκτονική της συγχώνευσης με BriQ Properties, τι κερδίζουν οι μέτοχοι

admin

Revoil: Πτώση 14% στον κύκλο εργασιών εξαμήνου

admin