Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Nagel: Ιδιαίτερα απίθανη μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Μια μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ξεκαθάρισε σήμερα ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Joachim Nagel. 

Το κόστος δανεισμού “θα πρέπει να μείνει σε υψηλά επίπεδα για ικανό χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

“Αν και είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος, είναι ιδιαίτερα απίθανο να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή σύντομα”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του έρχονται ενώ οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να τιμολογούν μια μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ακόμα και από τον Απρίλιο. 

Ο Nagel έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για μείωση των επιτοκίων, ενώ στην ομιλία του σήμερα υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν σημειώσει τα υψηλά τους, καθώς οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις. 

“Για να αποφύγουμε την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός για παρατεταμένη περίοδο, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε”, τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Εμφανίστηκε τέλος αισιόδοξος για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, παρά τις φωνές που προειδοποιούν για ύφεση μετά από 10 αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022 που οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων. 

Ο Nagel ανέφερε τέλος ότι είναι “αισιόδοξος πως μπορούμε να αποφύγουμε μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας”. Επικαλέστηκε αρκετούς παράγοντες για την αισιοδοξία του, όπως “την ασυνήθιστα σταθερή και επίσης σφιχτή αγορά εργασίας, τα ευνοϊκά επίπεδα δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα”. 

Διαβάστε ακόμη: 

Holzmann: Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια της το β’ τρίμηνο του 2024

Related posts

Τουλάχιστον 9 νεκροί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού στις Φιλιππίνες

admin

Οι “εγκέφαλοι” της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο στόχαστρο του Ισραήλ

admin

ΗΠΑ: Ουδεμία εμπλοκή μας στις φονικές εκρήξεις στο Ιράν

admin

Κατάρριψη οπλισμένου drone στο βόρειο Ιράκ κοντά στο αεροδρόμιο όπου εδρεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ

admin

ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση Γέλεν για την ανάγκη αύξησης της οροφής του χρέους

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο μη μεταποιητικός δείκτη του ISM

admin

Γαλλία: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε προάστιο του Παρισιού λόγω των επεισοδίων για τον 17χρονο

admin

Γάζα: Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς επιστρέφουν στην πόλη τους, αλλά βρίσκουν μόνο ερείπια

admin

Ο Πούτιν “φλερτάρει” την Αφρική με δωρεάν με σιτηρά – “200.000 τόνοι μέχρι το τέλος του έτους”

admin