Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Mere: Mπορεί η ρωσική αλυσίδα να αντιστρέψει το νόμισμα στην Ελλάδα;

Του Γιώργου Λαμπίρη

Συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα η ρωσική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Mere, παρά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που όπως προκύπτει και από τις πρόσφατα δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις δεν είναι τα αρχικά αναμενόμενα. Παρόλ’ αυτά με νεότερη ενημέρωση που έστειλε η εταιρεία σε βιομηχανίες και προμηθευτές στην Ελλάδα τους καλεί να προχωρήσουν μαζί τις σε συμφωνίες προμήθειας αγαθών που θα φιλοξενήσει στα ράφια της, με στόχο να διευρύνει το δίκτυό της με έως και 20 νέα καταστήματα έως το τέλος του 2024. 

Τη σχετική ενημέρωση που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr υπογράφει η υπεύθυνη προμηθειών και αγορών της Mere Greece, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα μίας πιθανής συνεργασίας με τη ρωσική αλυσίδα. Από πλευράς οικονομικών μεγεθών που δημοσιεύονται επίσημα στο ΓΕΜΗ από πλευράς Mere, το 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2021. Η ρωσική αλυσίδα εμφάνισε ζημιές ύψους 609 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 995 χιλ. ευρώ το 2021.

H Mere αποτελεί μέλος της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Svetofor στην Ρωσία. Λειτούργησε τα πρώτα της καταστήματα στην Ελλάδα σε Λάρισα, Τρίπολη, Κόρινθο  και στο Αγρίνιο καθώς και ενός ακόμη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης που πλέον έχει διακόψει τη λειτουργία του. Η αλυσίδα Svetofor είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στη Ρωσία, με περισσότερα από 2800 σημεία λιανικής στην κατηγορία των καταστημάτων χαμηλού κόστους. 

Στόχος για 20 νέα καταστήματα στην Ελλάδα έως το τέλος του 2024

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική ενημέρωση στο πλάνο είναι να λειτουργήσει επιπλέον 20 καταστήματα έως το τέλος του 2024.

Το δίκτυο καταστημάτων της λειτουργεί επίσης σε χώρες όπως η Σερβία, Γερμανία, η Κίνα, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Ρουμανία, η Τσεχία και άλλες.  Προς το παρόν, ο αριθμός των καταστημάτων Svetofor που δεν βρίσκονται επί ρωσικού εδάφους, πλησιάζει τα 100. Αριθμός, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση αυξάνεται συνεχώς, τόσο λόγω του ανοίγματος νέων καταστημάτων σε εκείνες τις χώρες όπου υφίσταται ήδη παρουσία, όσο και λόγω της γεωγραφικής της επέκτασης. Τα σχέδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν άνοιγμα καταστημάτων σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Καμπότζη, Τουρκία και πολλά άλλα. Ειδικά στην  Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει περίπου 80 καταστήματα συνολικά μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Το μοντέλο συνεργασίας με βιομηχανία – προμηθευτές

Σκοπός της ενημέρωσης είναι να εξετάσει εάν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με κάποιους από τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επικεφαλής προμηθειών της Mere στην ίδια ενημέρωση, η εταιρεία παρέχει στους καταναλωτές την δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα 20% έως και 50% φθηνότερα από την αγοραία αξία τους και από την άλλη πλευρά εγγυάται ένα διαφανές σύστημα συνεργασίας με τους προμηθευτές και την δυνατότητα να πουλήσουν μεγάλου όγκους προϊόντων. 


 


Στα όσα αναφέρει μεταξύ άλλων η επικεφαλής αγορών στο πλαίσιο πιθανών συνεργασιών με βιομηχανίες και προμηθευτές είναι: 

– Διαφανές σύστημα συνεργασίας: χωρίς τέλη εισόδου, μπόνους μάρκετινγκ, πιστωτικές υποχρεώσεις.

– Χωρίς πρόστιμα από το δίκτυο.

– Χρεώνει μικρό Mark-up (μόλις 20% για Non-Food και 15-17% για Food) και έτσι οι τιμές αγαθών στο ράφι είναι πολύ πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή.

– Δουλεύει με μεγάλους όγκους προϊόντων.  

Στο πλαίσιο της προσέγγισης που γίνεται προς τους προμηθευτές η ίδια αναφέρει ότι στην ενημέρωσή της ότι σε αντίθεση με τα κλασικά σούπερ μάρκετ, όπου όπως λέει το προϊόν τους βρίσκεται στο ράφι αντιμέτωπο με 30-50 παρόμοια προϊόντα  ανταγωνιστών, αντίστοιχα στα ράφια της Mere η ποικιλία κάθε τύπου προϊόντος είναι περίπου 1-3 ​​είδη, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε λιγότερα προϊόντα.

Mόνο ένας προμηθευτής σε κάθε κωδικό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επίσης, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής για κάθε κωδικό, οπότε δεν υφίστανται ανταγωνιστές του μέσα στα καταστήματα, ενώ οι πληρωμές των προμηθευτών με βάση το σύστημα που αναφέρει η αλυσίδα, γίνονται κάθε εβδομάδα. 

Ενδιαφέρον έχει το ότι δεν πραγματοποιούνται προωθητικές ενέργειες ή εκπτώσεις στα ράφια, κάτι που σημαίνει ότι ο εκάστοτε προμηθευτής θα πρέπει να προϋπολογίζει εξαρχής τις εκπτώσεις αυτές, μειώνοντας την τιμή των παραδιδόμενων αγαθών πριν αυτά καταλήξουν στο ράφι. 

Related posts

Αργεντινή: Παρατείνεται για μία ακόμη εβδομάδα η αναστολή της λειτουργίας του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Telam

admin

Εκπρόσωπος Ισραηλινού Στρατού: Κορυφαία προτεραιότητά μας η δολοφονία ανώτερων μελών της Χαμάς

admin

Επιδρομή των Ρώσων στο Ιζμαήλ, χτυπήματα σε λιμενικές υποδομές και σιλό – Επίθεση ουκρανικών drone στη Ρωσία

admin

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει “αρκετές δεκάδες” πιλότους για να πετούν F-16

admin

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί “στενά” τις αναφορές για πύραυλο που εισήλθε προσωρινά στον εναέριο χώρο της Πολωνίας

admin

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία

admin

Λαβρόφ: Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών κινδυνεύει με κατάρρευση

admin

Η SpaceX του Έλον Μασκ υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ για να θέσει σε τροχιά με πυραύλους της ευρωπαϊκούς δορυφόρους

admin

Ρωσία: Πρόστιμο σε πλατφόρμα για προβολή ταινίας “με θέμα την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ” χωρίς τη σήμανση 18+

admin