Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Holzmann (ΕΚΤ): Κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων αν έρθουν σοκ στην οικονομία

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ή δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, εάν υπάρξουν «πρόσθετα σοκ» στην οικονομία.

Ο κύκλος αυξήσεων θα μπορούσε να τελειώσει, «αν όλα πάνε καλά», αλλά «αν έρθουν πρόσθετα σοκ και αν οι πληροφορίες που έχουμε αποδειχτούν λανθασμένες, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αύξηση (επιτοκίων) ακόμη μία φορά ή ίσως δύο φορές», είπε ο Holzmann στο CNBC την Τρίτη, μιλώντας από το Φόρουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Οχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τώρα

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω στο 2% έως το 2025, παρά τη βία στο Ισραήλ που επιβαρύνει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο franceinfo, είπε ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική σχετικά με τις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε ότι οι τιμές αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται «σαφώς» συνολικά.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα μετά το ράλι άνω του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς παρακολουθούν πιθανές διακοπές του εφοδιασμού, εν μέσω στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Κάποιοι φοβούνται ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στις τιμές του πετρελαίου με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, όταν επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ ένας συνασπισμός αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία οδήγησε σε μεγάλη ενεργειακή κρίση στη Δύση.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε παρόμοια κατάσταση (όπως ο πόλεμος του Κιπούρ), αλλά πρέπει φυσικά να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί. Αυτό αυξάνει την οικονομική αβεβαιότητα», είπε ο Βιλερουά.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ, που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο ρεκόρ του 4% μετά από 10 διαδοχικές ανόδους, βρίσκονται σε «καλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω αυξήσεις.

Related posts

Η Πειραιώς στο νέο Τραπεζικό Συμβούλιο της UNEP FI

admin

JPMorgan: Αύξηση 16% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

admin

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης»

admin

Πρώτο μεγάλο τεστ για την Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη

admin

Eurobank: Ενισχύθηκε στα 195 εκατ. ευρώ η κερδοφορία 1ου εξαμήνου

admin

Ελεγκτές ΕΕ: Καμπανάκι για το σύστημα εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών

admin

Τμήμα για τον κλιματικό κίνδυνο από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

admin

Νέο κατάστημα της Παγκρήτιας στην Αγία Παρασκευή

admin

Handelsblatt: Ο Joachim Nagel θα είναι ο νέος πρόεδρος της Bundesbank

admin