Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Βουλγαρία εμμένει στις θέσεις της όσον αφορά στην ένταξή της στον χώρο Σένγκεν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Σόφια θα εμμείνει στη θέση της που δείχνει κατανόηση για την κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής (άλλων χωρών), αλλά και σταθερότητα που αποκτήθηκε με σκληρή δουλειά, προσπάθειες και αποτελέσματα.

Η υπουργός μετείχε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι αίρει την αντίρρησή της για την υποψηφιότητα ένταξης της Σόφιας στον χώρο Σένγκεν.

Το θέμα είναι η Βουλγαρία να συνεχίσει να διεκδικεί τη θέση της ότι αξίζει και έχει κερδίσει την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε η Γκαμπριέλ.

Επικαλέστηκε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18ης Οκτωβρίου που αναφέρει ότι “η Βουλγαρία εφαρμόζει μια ισχυρή διαχείριση των συνόρων με την αποτελεσματική επιτήρησή τους και τους συστηματικούς ελέγχους”. Μετά την έκθεση ακολούθησε μια επιτυχημένη αποστολή τον Νοέμβριο, είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ταυτόχρονες συνομιλίες με την Αυστρία. Οι θέσεις του άλλου κράτους μέλους έχουν επίσης σημασία, είπε η Γκαμπριέλ.

Η αξιωματούχος ευχαρίστησε την ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που κράτησε ψηλά στην ημερήσια διάταξη το θέμα Σένγκεν.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει επιλογή σταδιακής εισόδου για τη Βουλγαρία, η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι ακόμη κι αν υπήρχε μια τέτοια επιλογή, θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα χερσαία σύνορα. Είναι ένα πακέτο Σένγκεν που περιλαμβάνει τα εναέρια, τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, θα μειώσει τις καθυστερήσεις στα σύνορα και θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν στη Βουλγαρία έχουν οριστεί πρόσθετοι όροι, η Γκαμπριέλ απάντησε ότι πληρούνται όλοι οι όροι. Γίνονται συζητήσεις για εθελοντικά μέτρα, τα οποία αποτελούν μέρος της νομοθεσίας Σένγκεν, για να επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα της Βουλγαρίας να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν πρόκειται για όρους αλλά για από κοινού ενέργειες, τόνισε.

Στην ερώτηση εάν υπήρξαν πιέσεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την είσοδο της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, η Γκαμπριέλ είπε ότι αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η Βουλγαρία και η Ρουμανία να χωριστούν στην υποψηφιότητά τους για τον χώρο Σένγκεν και τόνισε τη σημασία να παραμείνουν οι δύο χώρες μαζί.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Καναδάς: Εκκενώνεται η πόλη Οσόγιους στη Βρετανική Κολομβία λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς

admin

Reuters: Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές LNG τον Ιανουάριο κατά 11%

admin

We Fly! Team: Δύναμη ψυχής και μήνυμα θάρρους από Ιταλούς πιλότους με κινητικά προβλήματα

admin

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO, Changpeng Zhao αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους

admin

Προειδοποίηση Moody’s σε ΗΠΑ: Credit negative η διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης

admin

Κλιμάκωση αντί ειρήνης στη Μέση Ανατολή

admin

Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε στόχους στη Ρωσία στη διάρκεια επίθεσης με drone σε τερματικό σταθμό πετρελαίου

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θα ενισχύσει την αντιαεροπορική του άμυνα καθώς η Ρωσία στοχοθετεί ενεργειακές υποδομές

admin

Ο Λευκός Οίκος ζητά από τον νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής “αξιόπιστες” μεταρρυθμίσεις

admin