Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Glencore: Αποκτά το 77% της μονάδας οπτάνθρακα της Teck Resources έναντι 6,93 δισ. δολαρίων

Συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού 77% στη δραστηριότητα μεταλλουργικού οπτάνθρακα της Teck Tesources, έναντι τιμήματος ύψους 6,93 δισ. δολαρίων σε μετρητά, υπέγραψε ο ελβετικός κολοσσός του κλάδου εμπορευμάτων Glencore.

Η κίνηση της Glencore ανοίγει τον δρόμο για την απόσχιση του κλάδου άνθρακα του ελβετικού κολοσσού σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Teck θα πουλήσει επίσης το 20% της εν λόγω δραστηριότητας στην ιαπωνική Nippon Steel Corporation, η οποία κατέχει ήδη ποσοστό 2,5% σε αυτήν, ενώ ένα μικρό ποσοστό 3% θα αποκτήσει η νοτιοκορεατική εταιρεία Posco, ανταλλάσοντας το ποσοστό που διατηρεί σε δύο άλλες μονάδες άνθρακα της Teck με το 3% της μονάδας μεταλλουργικού οπτάνθρακα Elk Valley Resources (EVR).

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Σημειώνεται ότι η Glencore είχε επιδιώξει αρχικά να αποκτήσει το σύνολο της δραστηριότητας μεταλλουργικού οπτάνθρακα της Teck έναντι τιμήματος 23 δισ. δολαρίων, αλλά να προσαρμοστεί σε χαμηλότερο ποσοστό καθώς η πρότασή της δεν εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη από τους μετόχους της Teck.

Η Glencore, η οποία εξορύσσει και εμπορεύεται θερμικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και μικρότερες ποσότητες οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει την απόσχιση των δραστηριοτήτων άνθρακα ενός 24 μηνών μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευσης της δικής της δραστηριότητας άνθρακα με τη δραστηριότητα οπτάνθρακα της Tech που απέκτησε, θα εισαχθεί τελικά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί επίσης στις αγορές του Τορόντο και του Γιοχάνεσμπουρκ.

Τα κεντρικά γραφεία για της νέας εταιρείας μεταλλουργικού οπτάνθρακα θα βρίσκονται στο Βανκούβερ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Glencore, Γκάρι Ναγκλ.

Related posts

Ο Μπάιντεν αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη δίωξη σε βάρος του γιου του

admin

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα δείχνουν ότι πλησιάζει η χερσαία επέμβαση

admin

Βρετανία: Παραμένει ο στόχος για οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως το 2035

admin

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την “εξαιρετικά συμβολική” επίσκεψη του Σάντσεθ στο Κίεβο

admin

Ισπανία: Πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην Ουέλβα της Ανδαλουσίας – Εκκενώθηκαν κατοικίες

admin

Ο Zελένσκι συναντάται με επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων

admin

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Αίγυπτος: Φωτιά κατέκαψε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Ισμαηλία

admin

Ισραήλ: Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

admin