Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Δεν υπάρχει “βιασύνη” για μείωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:19

Τη διατήρηση των επιτοκίων της σταθερά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση αποφάσισε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) διατήρησε τα επιτόκια στο εύρος από 5,25% έως 5,5% μετά τη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώθηκε  σήμερα, ένα υψηλό 22 ετών που επιτεύχθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. 

Πιο συγκεκριμένα, η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι δεν επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού και θα παρακολουθεί επίσης τους κινδύνους για τον άλλο στόχο πολιτικής της, που είναι μια υγιής αγορά εργασίας.

Σε νέα γλώσσα στη δήλωση πολιτικής της, η Fed σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι “οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε “καλύτερη ισορροπία”.

Την ίδια στιγμή, η Fed τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές ήταν αβέβαιες. Και ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, “παραμένει αυξημένος”.

Κατ’ αρχήν, η νέα δήλωση της Federal Reserve σχετικά με τη στρατηγική της για τα επιτόκια απέκλεισε το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση πως θα μπορούσε να είναι μια αύξηση.

Την ίδια στιγμή, η Fed προειδοποίησε ότι δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Μάλιστα προστέθηκε η εξής χαρακτηριστική δήλωση:

“Η επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου για το επιτόκιο των έως ότου αποκτηθεί εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%”

Οι επενδυτές, πάντως, εξακολουθούν να περιμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει σύντομα τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων και συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάρτιο, αν και οι προσδοκίες τους έχουν περιοριστεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα αφενός λόγω της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας και αφετέρου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων που έχουν ξαναβάλει στο κάδρο το “φάντασμα” του πληθωρισμού.

Κι αυτό γιατί, πέραν της σημαντικής αποκλιμάκωσης που έχει καταγράψει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές βλέπουν κι άλλες θετικές ως προς αυτό το ενδεχόμενο ενδείξεις, όπως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι η περιοριστική πολιτική της Fed γίνεται ήδη αισθητή και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα για να διασφαλίσει την ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές δίνουν πλέον 54,3% πιθανότητες να προβεί η Fed σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο όταν εχθές το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μόλις στο 40,4% και οι πιθανότητες να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της ανέρχονταν στο 58,8%.

Related posts

Επικρίσεις προς Βρετανία και ετοιμότητα για συνδρομή Μόσχας στο Κυπριακό από την Ζαχάροβα

admin

Γάζα: Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ετοιμάζεται να ελευθερώσει δύο Ισραηλινούς ομήρους

admin

Μεσανατολικό: Μόσχα και Πεκίνο ζητούν αποκλιμάκωση μετά το πλήγμα στην Ιορδανία

admin

Βλ. Πούτιν: Οι υψηλές τιμές των τροφίμων οφείλονται σε “λάθη” της Δύσης

admin

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα

admin

Burberry: Σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων μέσω… Κίνας

admin

ΗΠΑ: Η Καμάλα Χάρις “βγαίνει μπροστά” σε κοινωνικά ζητήματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους

admin

Η ECOWAS δηλώνει έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα

admin

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο στέλνει 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

admin