Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Μαίνεται ο καυγάς για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας

Τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του

Συμφώνου Σταθερότητας

και την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ θα θέσουν επί τάπητος οι υπουργοί Οικονομικών στο

Ecofin

της Τρίτης. Όμως, παρά την πίεση που υπάρχει για σύγκλιση των απόψεων, τα κράτη μέλη βρίσκονται ακόμη μακριά από την επίτευξη ενός συμβιβασμού, με αποτέλεσμα μια συμφωνία να φαίνεται αδύνατη πριν το Νοέμβριο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

«Οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι αρκετά σημαντικές, ειδικά σε σχέση με τους αριθμητικούς δείκτες της μείωσης του χρέους, που είναι βέβαια και στο επίκεντρο της διαμάχης» σχολίασε, στο Reuters, Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Θυμίζουμε πως η εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας «πάγωσαν» το 2020 λόγω της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία, όμως πρόκειται να ενεργοποιηθούν εκ νέου από τις αρχές του 2024. Κάτι που σημαίνει πως τα χρονικά περιθώρια για την τροποποίηση τους έχουν πλέον στενέψει επικίνδυνα.

Οι προτάσεις που έχει υποβάλλει η Κομισιόν εξακολουθούν να συναντούν αντιδράσεις από τα κράτη μέλη, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι υπερχρεωμένες χώρες του νότου επιμένουν σε μεγαλύτερη ευελιξία με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, ενώ οι «σκληροπυρηνικές» του βορρά αντιστέκονται στη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Ειδικά η Γερμανία υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ φαίνεται να επιμένει πως η περικοπή του δημόσιου χρέους πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον στο 1% επί το ΑΕΠ ετησίως, ενώ η Γαλλία θα προσέλθει στη συνάντηση υπερασπιζόμενη την άποψη πως μια μείωση του χρέους σε ένα φάσμα τετραετίας είναι επαρκές. Τα τέσσερα χρόνια θα μπορούσαν να επεκταθούν σε επτά χρόνια, εάν η κυβέρνηση του κράτους μέλους επενδύσει σε τομείς που η Κομισιόν θεωρεί ως υψηλής προτεραιότητας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Τελεσίγραφο Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη44χρόνος βίασε 93χρονη και 95χρονη σε νοσοκομείο της Γαλλίας – Η μια πέθανε από καρδιακή προσβολή

Αλλάζει σήμερα ο καιρός – Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Related posts

ΔΕΠΑ Υποδομών: Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης – Στα €733 εκατ. το συνολικό τίμημα

admin

Μελέτη: Ποιο μέσο θέρμανσης κοστίζει λιγότερο – Τι σας συμφέρει (vid)

admin

Συντάξεις Οκτωβρίου 2022: Εβδομάδα πληρωμών για όλα τα Ταμεία

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου για όσους θέλουν να την «κουρέψουν»

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πιστώνονται 276 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 99.012 δικαιούχους

admin

Συντάξεις: Στο «τραπέζι» ελαφρύνσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και μόνιμο επίδομα σε συνταξιούχους που δεν δικαιούνται αυξήσεις

admin

Κορωνοϊός: Τρία νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων – Ποιοι οι νέοι δικαιούχοι αποζημίωσης €534

admin

«Συν-εργασία»: Τι σημαίνει η λήξη του προγράμματος

admin

Στα κόκκινα «ντύθηκε» η Wall Street – Προβληματισμός για τα στοιχεία του πληθωρισμού

admin