Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Bloomberg- «Ελ. Βενιζέλος»: Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2000

Bloomberg- «Ελ. Βενιζέλος»: Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2000

Το διεθνές ενδιαφέρον για τις μετοχές του αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών επισφραγίζει μια σειρά γεγονότων που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πλέον μια ισχυρή παρουσία. «Αν χρειαζόταν περισσότερη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά, η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της χώρας από το 2000 αποδεικνύει ακριβώς αυτό», λέει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% του μεριδίου της κύριας τουριστικής πύλης της Ελλάδας, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση υπερκάλυψε το ζητούμενο της συμφωνίας μόλις, λίγες μόνο ώρες μετά το άνοιγμα των συναλλαγών.

Το κράτος άντλησε 784,7 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της πώλησης της μετοχής, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής την Παρασκευή (2/2) να διαμορφώνεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών.

Ως αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς η AviAlliance που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40% θα λάβει ένα ποσοστό 10%, αυξάνοντας το συνολικό της ποσοστό στο 50%.

Σχολιάζοντας την εντυπωσιακή ζήτηση της δημόσιας προσφοράς το Bloomberg αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη από το 2000 (και την IPO της PC Systems SA) καθώς από τότε καμία εισαγωγή δεν είχε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε ζήτηση, χαρακτηρίζοντας την ως μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που σηματοδότησε το τέλος της δεκαετούς κρίσης της χώρας.

“Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για την Ελλάδα”, δήλωσε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Pantelakis Securities ΑΕΠΕΥ. “Πρόκειται για ένα ποιοτικό περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει την εμβέλεια των ελληνικών κεφαλαιαγορών προσελκύοντας νέες κατηγορίες επενδυτών και λειτουργεί ως υποκατάστατο του ελληνικού τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας”.

Η Morgan Stanley και η Bank of America Corp. ενήργησαν ως παγκόσμιοι συντονιστές στη δημόσια προσφορά.

#Ελ_Βενιζέλος #μετοχές #πωληση #ΕΛΛΑΔΑ #δημόσια_εγγραφή

Related posts

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Α’ αντιπρόεδρος ο Μιχαήλ Φέκκας

admin

Eurobank Equities: Οι δύο πυλώνες δημιουργίας αξίας για τον ΟΠΑΠ

admin

Μπλε Κέδρος: Νέα οικονομική και διοικητική διευθύντρια η Αικ. Πετροπούλου

admin

Intralot: Προχωρά σε έκδοση 5ετούς ομολόγου έως 130 εκατ. ευρώ

admin

Στο 5,35% το ποσοστό της Goldman Sachs στη ΔΕΗ

admin

Interlife: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή

admin

Μοτοδυναμική: Παραιτήθηκε ο Σωτ. Χατζίκος- Νέος CEO o Πάρης Κυριακόπουλος

admin

ΑΜΚ Trade Estates: Πώς θα διατεθούν τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια

admin

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε ποσοστό 7,5% στην Epsilon Net

admin