Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Big Oil: Μερίσματα-ρεκόρ για να ξανακερδίσουν τους επενδυτές

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί επιστρέφουν στους μετόχους τους περισσότερα χρήματα από ποτέ και υπόσχονται ακόμη περισσότερα στο μέλλον, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους επενδυτές ενόψει των αβέβαιων προοπτικών για τα ορυκτά καύσιμα.

Οι πέντε μεγαλύτερες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου -BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies- επέστρεψαν στους μετόχους πάνω από 111 δισ. δολάρια σε μερίσματα και μέσω επαναγοράς μετοχών το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς ενισχυμένο από τα 110 δισ. δολάρια που επέστρεψαν οι Big Oil το 2022, όταν τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 196 δισ. δολαρίων μετά το ράλι των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν το 2023 στα 123 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι πέντε εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

“Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας, ο στόχος μας παρέμεινε αμετάβλητος: να προσφέρουμε υψηλότερες αποδόσεις και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”, τόνισε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, στους επενδυτές.

Οι επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, παραδοσιακά κρατούν τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών λόγω των σταθερών, μακροπρόθεσμων μερισμάτων τους.

Όμως η άνοδος του τεχνολογικού τομέα, η απότομη πτώση των επιδόσεων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών την περασμένη δεκαετία λόγω των υπερβολικών δαπανών και της αστάθειας των τιμών του πετρελαίου, καθώς και οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Ο ενεργειακός κλάδος αντιπροσώπευε το 4,4% της συνολικής στάθμισης του S&P 500 στο τέλος Ιανουαρίου, από περίπου 14% την τελευταία δεκαετία.

“Πλήρης προβλεψιμότητα για τις αποδόσεις”

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ένα χάσμα στις στρατηγικές που ακολουθούν οι Big Oil. H Chevron και η Exxon εστιάζουν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η BP, η TotalEnergies και η Shell επενδύουν περισσότερο στις χαμηλές εκπομπές άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, το μήνυμα προς τους επενδυτές μέσω των αποδόσεων ήταν κοινό τις τελευταίες ημέρες: “Μείνετε μαζί μας και θα σας επιβραβεύσουμε”.

“Επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ελκυστική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας”, δήλωσε η Sinead Gorman, οικονομική διευθύντρια της Shell, στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, υποσχόμενη “πλήρη προβλεψιμότητα” όσον αφορά τις αποδόσεις.

Η Shell, η Chevron και η TotalEnergies αύξησαν το μέρισμά τους στο δ’ τρίμηνο, ενώ η BP αύξησε τον ρυθμό της επαναγοράς μετοχών. Η Exxon επέστρεψε 32 δισ. δολάρια στους μετόχους πέρυσι, το υψηλότερο ποσό στον κλάδο.

“Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ο λιγότερο αγαπημένος τομέας των επενδυτών, οπότε η δαπάνη δισεκατομμυρίων σε μεγαλεπήβολα έργα για ταμειακές ροές σε 5 χρόνια με αβέβαιες τάσεις ζήτησης είναι πολύ δύσκολο να αγκαλιαστεί από την πλειονότητα των επενδυτών”, σημείωσε ο αναλυτής της Berstein, Oswald Clint.

“Οι εταιρείες θυμούνται τις αμαρτίες των προηγούμενων επενδυτικών κύκλων και είναι αποφασισμένες να μην τις επαναλάβουν”, πρόσθεσε.

Ο ενεργειακός κλάδος δεν αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες του το 2024, σύμφωνα με τον Tobias Wagner, της Moody’s Investors Service.

“Οι εταιρείες είναι πιο επιλεκτικές και οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά τις αποδόσεις, τις εκπομπές και τους κανονισμούς”, πρόσθεσε.

“Η πιστωτική ικανότητα του τομέα έχει βελτιωθεί αφού οι αναβαθμίσεις υπερτερούν των υποβαθμίσεων τα τελευταία χρόνια”, σημίωσε ο Wagner.

Related posts

Πούτιν: Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους – Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα με τον Κιμ

admin

Γέλεν από Κίνα: Δεν θέλουμε μια προσέγγιση “ο νικητής τα παίρνει όλα”

admin

Καμπανάκι ΕΕ προς κεντρική Ασία για Κύπρο: “Αρνητικές συνέπειες” θα έχει πιθανή αναγνώριση των κατεχομένων

admin

Ιαπωνία: Να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν “το συντομότερο δυνατό” θέλει ο πρωθυπουργός Κισίντα

admin

Fed: Περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών “βλέπουν” οι αμερικανικές τράπεζες

admin

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ισραήλ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του

admin

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας του Ντ. Τραμπ

admin

Κίνα: Συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα ο μεταποιητικός δείκτης PMI

admin

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “ολοκλήρωσε την περικύκλωση” της πόλης της Γάζας

admin