Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι ΕΕ προς κεντρική Ασία για Κύπρο: “Αρνητικές συνέπειες” θα έχει πιθανή αναγνώριση των κατεχομένων

Αξιωματούχος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ προειδοποίησε την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου) ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν “αρνητικές επιπτώσεις” εάν επικυρώσουν την ένταξη του ψευδοκράτους της Κύπρου ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS). Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ανοιχτά όλον τον κόσμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να συνάψει οικονομικές σχέσεις με την οντότητα-μαριονέτα της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το μήνυμα ήρθε δυνατά και ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης “Ουζμπεκιστάν – Στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Κεντρική Ασία”, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γειτονίας (ENC), μια ομάδα σκέψης των Βρυξελλών. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον ευρωβουλευτή Ιλχάν Κιουτσούκ, εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ουζμπεκιστάν.

Ο Ντίτμαρ Κρίσλερ, επικεφαλής του τμήματος για την Κεντρική Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, είπε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν “αρνητικές επιπτώσεις” εάν υποστηρίξουν την απόφαση του OTS να δεχτεί “την παράνομη οντότητα της Βόρειας Κύπρου” ως παρατηρητή στο OTS, έναν διακυβερνητικό οργανισμό.

“Για την περιοχή μου [την ΕΕ], οι προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας με [χώρες της Κεντρικής Ασίας] θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική τους θέση, είτε η βόρεια Κύπρος θα γίνει ουσιαστικά παρατηρητής του OTS είτε όχι”, είπε. Έκανε τα σχόλια ως αντίδραση στην Αμάντα Πολ από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η οποία συμβούλεψε την ΕΕ να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή μας με ποιον θα συνεργαστούμε”, είπε ο Κρίσλερ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει “τη δική της ατζέντα” στην περιοχή.

Η απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος ελήφθη ομόφωνα σε Σύνοδο Κορυφής του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα διπλασίασε τις εκκλήσεις του για διεθνή αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου.

Τα μέλη του OTS είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Κράτη-παρατηρητές είναι το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κύπρος και η Ουγγαρία, η οποία είναι και μέλος της ΕΕ. Παρόλο που η ουγγρική γλώσσα ανήκει στη φιννο-ουγγρική οικογένεια και δεν ανήκει στην τουρκική οικογένεια, η Ουγγαρία έχει καθεστώς παρατηρητή στο OTS από το 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να ενταχθεί ως πλήρες μέλος.

Ο διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η απόφαση του OTS για αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων μέσω του OTS ήταν “ένα ιδιαίτερο πολιτικό ζήτημα που αφορά ένα από τα κράτη μέλη μας”, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κρίσλερ εξήγησε ότι η απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή έπρεπε να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και του Ουζμπεκιστάν για να τεθεί σε ισχύ.

Άφησε περαιτέρω να εννοηθεί ότι η απάντηση της ΕΕ, σε περίπτωση που αγνοηθεί η εν λόγω ανησυχία, θα μπορούσε να είναι η αποτυχία της ΕΕ να επικυρώσει τις συμφωνίες Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPC) με χώρες της Κεντρικής Ασίας.  

Η αποτυχία μόνο ενός μέλους να επικυρώσει μπορεί πράγματι να μπλοκάρει ολόκληρη την επικύρωση.

Η EPC με το Καζακστάν είναι ήδη σε ισχύ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμη με το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Αναφορά στο σόου Αλίεφ με τον Τατάρ

Χαρακτηρίζοντάς το “ανέκδοτο”, ο Κρίσλερ μίλησε και για το Αζερμπαϊτζάν  το οποίο “προχώρησε πολύ πιο πέρα ​​από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας”, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ υποδέχθηκε τον ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ “με πολλή μεγαλοπρέπεια, ευχαρίστηση και ευφορία”.

Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Αλίεφ για τη δήλωσή του ότι η σημαία της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” θα υψωθεί σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

“Δεν θα συνιστούσα στους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας να κάνουν το ίδιο”, είπε ο Κρίσλερ. “Και δεν είναι επειδή η ΕΥΕΔ το λέει ή το θέλει, αλλά επειδή τα κράτη μέλη, σε αλληλεγγύη με την Κύπρο, πιθανότατα θα ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο”, πρόσθεσε.

Η Αμάντα Πολ, τουρκικής καταγωγής και συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής συμμετείχε και διέκοψε τον Κρίσλερ λέγοντας ότι η ΕΕ έκανε λάθος καταρχήν αποδεχόμενη την Κύπρο ως μέλος προτού η χώρα πετύχει την επανένωση της. Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις στη Λευκωσία ότι δεν επέδειξαν την πολιτική βούληση να λύσουν το πρόβλημα μέσω των διαδοχικών διεθνών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της “μαξιμαλιστικής τους θέσης”, απηχώντας το αφήγημα των τουρκικών κυβερνήσεων. “Είναι πολύ ξεκάθαρο να δούμε το πού βρίσκεται η κύρια ευθύνη για την αποτυχία να έχουμε ένα ενωμένο νησί”, είπε.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Ρώσος αναλυτής: Ο “παντουρκισμός” μετονομάστηκε σε “Τουρκόφωνος Κόσμος” και αποδυναμώνει τη Ρωσία

* Το Ιράν μάχεται ενάντια στην τουρκική επιρροή στον Νότιο Καύκασο

* Γιατί η αναδυόμενη συμμαχία τουρκοφώνων λαών της Ασίας προκαλεί ανησυχίες στην Κίνα

* Τουρκία εναντίον Ρωσίας στην Κεντρική Ασία: Πώς η πτώση της ΕΣΣΔ βοήθησε το σχέδιο του παντουρκισμού.

* Το μπρα ντε φερ Πούτιν – Ερντογάν: Ο “τουρκόφωνος” κόσμος και οι ρωσικές ανησυχίες

* Το δώρο του Μπαχτσελί στον Ερντογάν: Θράκη και ψευδοκράτος ανήκουν στον “τουρκικό” κόσμο

* Ο Ερντογάν θέλει να δει το Ψευδοκράτος επίσημο μέλος του Συμβουλίου Τουρκογενών Χωρών

Related posts

TASS: Η Ρωσία θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα

admin

Η Ολλανδία επιστρέφει στη Σρι Λάνκα θησαυρούς της αποικιοκρατικής εποχής

admin

Αεροσκάφος που μετέφερε 303 Ινδούς καθηλώθηκε στη Γαλλία λόγω “υποψίας για εμπορία ανθρώπων”

admin

Λαβρόφ: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μετατραπεί σε περιφερειακή κρίση

admin

Τα παγκόσμια έσοδα της ηχογραφημένης μουσικής αυξήθηκαν κατά 10,2% το 2023

admin

Ιταλία: Κάρτα τροφίμων για τις οικογένειες σε οικονομική δυσκολία

admin

Στόλτενμπεργκ: Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα δείχνει την κτηνωδία του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας

admin

Ινδονησία: Τουλάχιστον 18 νεκροί και 5 αγνοούμενοι από πλημμύρες στο νησί Σουμάτρα

admin

Carlsberg: Κατά 4% αυξήθηκαν οι πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο

admin